dissabte, 19 de gener del 2008

LES ELECCIONS I LES QUOTES

S'apropen eleccions al país veí i, com sempre, s'establiran quotes de gènere en la confecció de les llistes electorals. El masclisme, actitud de salvatges, pot ésser comparat al racisme o el col·lectivisme. Recordem que l'essència del masclisme rau en la pretesa superioritat de l'home, en tots els camps, sobre les dones.

Per arribar a una societat on totes les persones siguin tractades per igual independentment al seu sexe, requereix no només el rebuig del masclisme per part de tots els individus , sinó que els governs aturin les polítiques i els programes per afavorir a determinat sexe per damunt de l'altre. La solució al masclisme no rau en fer més programes governamentals de discriminació positiva, com ara les quotes electorals. De fet aquestes polítiques són part del problema. La solució que el govern pot promulgar rau en l'eliminació de qualsevol barrera que segregui qualsevol sexe.

De fet, això ja existeix a la constitució espanyola, o en les oposicions per entrar a formar part del funcionariat, però pel que fa a la política, la millor solució fóra la confecció de llistes obertes, on el votant seleccionaria els seus representants en funció dels seus criteris i sense tenir en compte l'ordre en què el candidat hagués estat col·locat. Tots els candidats sortirien en igualtat de condicions, i dependria del seu discurs i de l'habilitat en exposar-lo i seduir la gent el que foren elegits. ¿No és millor això que no pas posar a una persona de determinat sexe només pel fet de ser obedient, independentment de la seva capacitat?

6 comentaris:

Artur ha dit...

El sistema electoral que tenim respon a la necessitat de control i intervenció que els dirigents tenen sobre els seus afiliats i militants.

Les llistes obertes eliminarien aquesta "partitocràcia oligàrquica".

Òbviament la igualtat davant la llei parteix de l'educació i de la formació de les persones. A l'igual que la llibertat, la igualtat cal exercir-la, però a cop de decret acaba condicionant desigualtats. Els candidats han de ser-ho per les seves condicions personals, no pas pel seu sexe.

Joana ha dit...

Ho veig lluny això de les llistes obertes. Potser manca lideratge, persones amb un perfil de vàlua, en la que ens poguem enmirallar. Falta madurar després de tants anys de democràcia.
Que tinguis un bon cap de setmana !

Anònim ha dit...

Jo també penso que les llistes haurien de ser obertes. Amb això, es podrien evitar abusos de poder per part dels mateixos dirigents. Però en aquest país perquè hagi un canvi sempre has d'esperar una mitjana de 35 anys. Volen arreglar el tema del masclisme, posant un mateix nombre d'homes i dones al poder; això per mi encara és ser més masclista; al capdavant no s'han de posar persones de diferents sexes sinó les persones amb més vàlua: si són dones: dones, si són homes: homes.
Estem molt lluny de tot això.

espiadimonis ha dit...

Artur,
M'ha agradat això de "partitocràcia oligàrquica". I és ben bé això. Qui mana en realitat en aquest país és la cúpula del partit que confecciona i/o aprova les llistes electorals.

Joana,
Certament, n'estem molt lluny, i si la gent no en pren consciència, encara n'estarem més. Potser si ningú va a votar, s'adonaran que han de canviar el sistema electoral.

Montse,
Estic d'acord amb tu. Que surtin elegits qui més en sàpiga, siguin homes o dones i en la proporció que sigui, però que siguin els millors.

Anònim ha dit...

Ei, no només quota de genère, (home/dona) pel que he sentit alguns partits amplien el ventall tenin present: home / dona / gran / jove / gay / lesbic / procedència ex-religiosa / currante total / família monoparental / professió lliberal / ... per tant: si un home de 45 anys, no està separat, ni vidu, ni divorciat, te 2 fills i te treball estable, amb un sou mitja ... ho te molt cru d'anar en una llista encara que sigui un "bon polític" i vulgui morir en l'intent de "servir al país".

espiadimonis ha dit...

Mercè,
De fet, amb l'obediència deguda dels diputats elegits, no hi ha molta diferència en que hi posin un bon polític o un negat integral, perquè han de votar el què els mana el partit. Per això demano llistes obertes, perquè el càrrec no el deurien al partit sinó al votant.