divendres, 18 d’abril del 2008

EL MEME DE L'AIGUA

La Maria, que porta un blog anomenat “Dubtes relatius del coneixement” que vaig descobrir no fa pas molt, m'ha passat un “meme de l'aigua” que em ve de gust contestar perquè és interessant.


Creus que davant les decisions relatives a la cessió d’aigües a d’altres territoris, com ara la venda d’aigua dels aqüífers de Tarragona a Barcelona, s’haurien de fer consultes populars?


No. Els polítics són elegits per prendre decisions. Teòricament parlant, les han de prendre en base a informes que els han preparat persones que dominen la tècnica. Ja sé que la realitat és un altre cosa, que les decisions es prenen sempre en base política, però portar a consulta popular tot el que els governs tinguin entre mans és, a banda de demagògic, inútil. Malgrat que sempre hi ha gent que està molt ben informada, aquesta part sempre és molt minsa, la resta pren decisions més amb el cor que amb el cap. Altrament, si la decisió que prenen els polítics no és del gust de la ciutadania, hi ha un mètode molt efectiu per fer-los fora: deixar de votar-los en les següents eleccions.



Creus que la ciutadania de Tarragona ha rebut informació suficient sobre com estalviar aigua i com contribuir a pal·liar la sequera?


Sincerament, no ho sé. No visc a Tarragona i no sé, a nivell local, si s'ha informat i en quina mesura. Si hagués de respondre a nivell més general, he de dir que, certament, la Generalitat ha fet campanyes, però com passa en aquest tipus de coses -com la del tràfic per vacances- dubto que siguin molt útils.

D'altra banda, he llegit que els habitants de Barcelona han arribat a assolir un nivell d'estalvi significatiu: es veu que gasten 104 litres d'aigua al dia per habitant, que pel que es veu és una xifra baixa. Potser la millor campanya és anar bombardejant la gent dia sí dia també que aviat hi hauran restriccions.



Considera que s’ha fet una bona gestió de l’aigua i s’han adoptat mesures vàlides per pal·liar la sequera?


En aquest país no s'ha fet mai una bona gestió de l'aigua, malgrat que des de sempre hi han hagut zones amb problemes de sequera, sigui puntual o sigui perpètua. Tenim el cas de les canonades propietat de les companyies de l'aigua que perden diàriament milions de litres per desídia, també trobo a faltar que els governs instin els pagesos a utilitzar mètodes de regadiu més efectius, o un augment significatiu del preu en les indústries que utilitzin molta aigua, i un sistema de premi/càstig a les famílies que estalviïn o malbaratin aigua, respectivament. Pel que fa a les mesures pal·liatives, -obrir pous que eren tancats, exhortar a l'estalvi, etc.- crec que han estat correctes, però tardanes. Igualment passa amb les dessaladores, ja fa anys que haurien d'haver estat en funcionament. I d'això també n'acuso a l'anterior govern de CiU.



S’haurien de demanar responsabilitats polítiques per les qüestions anteriors?En aquest país ningú assumeix mai responsabilitats polítiques. Hem de gastar energia demanant dimissions?


Rotundament SÍ. Les responsabilitats polítiques s'han de demanar sempre que un polític o un govern no faci bé la seva feina. Els ciutadans hem de marcar sempre de molt a la vora el govern de torn, fins i tot si l'hem votat. I encara que a priori sembli que no serveixi per a res, ho hem de fer, per higiene democràtica. Un exemple el tenim amb el conseller Baltasar. Aquest senyor va gosar mentir al Parlament de Catalunya, que encara que minsa, és lloc on resideix la sobirania popular catalana. Ell mateix, si tingués un bri de dignitat, hauria d'haver dimitit, i si no ho fes, el seu president l'hagués hagut de cessar. Però clar, quan deus el càrrec a algú, és difícil fer-lo fora...



Com és habitual, deixo el rebot obert. Qui les vulgui respondre que agafi el relleu.