diumenge, 18 de juny del 2006

PLA PER A BOLÍVIA

El govern de Bolívia ha anunciat un pla per reduir la pobresa i crear llocs de treball. És previst que s’inverteixin 7 mil milions de dòlars i el pla pretén crear 100.000 llocs de treball cada any durant 5 anys. El diners per finançar-ho vindrien de la industria del gas recentment nacionalitzada (jo en diria confiscada), complementada per préstecs internacionals i inversions estrangeres. El pla també preveu donar de menjar els nens a les escoles i donar un millor accés a la població d’aigua potable.

Fins aquí la notícia, ara ve la realitat. Aquesta ens diu que l'única manera que tenen els governs de crear llocs de treball és creant places de funcionariat. Tractant-se de Bolívia, país que fa marxes forçades cap a una economia planificada i per tant, comunista, no m’estranyaria que fos això. Una economia subsidiada -i captiva- on tothom depèn del govern, que acaba fent-se amo i senyor de les voluntats i del país.

Pel que fa al tema dels diners, tenim tres moneders d'on Morales pretén treure els diners per sufragar l'invent, a saber:

- Diners de la nacionalització

En teoria, això durarà fins que els preus siguin alts i/o les reserves naturals durin. Quan el primer baixi o el segon s’esgoti, tot el castell de cartes s’ensorrarà. I això sempre i quant la corrupció inherent a les economies estatitzades, molt superior a les de mercat lliure, permetin que aquestes explotacions siguin prou viables tant per sufragar la corrupció com el pla, cosa que, vista l’experiència d’altres països, com ara Nigéria, veiem que no serà possible.

-Préstecs internacionals

El diner és covard, no va a llocs inestables. Bolívia és un lloc inestable, per tant, no hi hauran molts bancs o institucions internacionals que estiguin disposats a prestar diners a un individu que ha demostrat abastament que no sap fer la "O" amb un cilindre. Potser el seu amic Chavez, el bípede de Veneçuela, li deixarà diners. Això sí, tot plegat tindrà un preu, i serà la dependència cada vegada més gran de Bolívia vers Veneçuela.

-Inversió estrangera

Semblantment com en l'anterior punt, el diner és desconfiat per naturalesa. Algú pretén fer-nos creure que una empresa invertirà en un país on no té la seguretat que tal inversió no serà legalment robada pel govern de torn? Potser algun país farà una inversió, naturalment, a canvi de preus més baixos en la factura del gas i altres tractes de favor o altre vegada Veneçuela sortirà a "donar ajut" al seu germà en ideologia.

En resum, si les coses estaven malament pels Bolivarians, ara estaran pitjor i encara més controlats pel govern. Clar que, com sempre, la culpa no serà de la ideologia retrògrada sinó dels nord-americans, del liberalisme i de l’economia de mercat.