dijous, 23 d’agost del 2007

LA PRETENSIÓ DE CONTROLAR INTERNET

Quan les emissores de ràdio començaren a emetre els seus programes al públic, els governs d'arreu s'apressaren a nacionalitzar l'espai radioelèctric. L'excusa fou que les emissores s'interferien les unes a les altres i que algú hi havia de posar ordre. La realitat era que la radiodifusió ha estat, des de sempre, una arma extraordinàriament poderosa i els governs no han pogut resistir la temptació de ficar-hi mà. Així, el poder que tenien i tenen els òrgans competents (que són del govern) per donar i renovar llicències, fan que aquestes emissores hagin de fer bondat, a no ser que siguin recolzades per organismes potents. (Penso, per exemple, en una emissora d'aquest país que compta amb el suport del clergat.)

Tot això ho dic perquè des que internet existeix, cada vegada que la xarxa s'ha utilitzat per estafar o cometre qualsevol delicte, s'han sentit veus demanant que el govern hi posi mà per tal d'exercir-hi un control. Tot això ho diuen gent ignorant que no sap que existeixen una tribunals que poden judicar sobre les coses que passen al món, inclòs internet. Penso, per exemple, quan de bell antuvi uns quants espavilats registraren noms de grans empreses i organismes, i aquests es veieren obligats a pagar uns diners per recuperar el seu nom i poder-lo utilitzar per tenir un domini a internet, o bé anaren als tribunals, els quals gairebé sempre els donaren la raó. Posteriorment, l'organisme que s'encarrega de donar els dominis, ha anat adaptant-se i pel què jo sé, no dóna noms coneguts a no ser que realment pertanyis a la companyia. Amb això vull dir que, en aquest sentit, internet es pot autoregular perfectament. I pel què fa a les falsedats i estafes que hi pugui haver a la xarxa, tots som prou grans i se'ns suposa un sentit comú com per no caure en aquestes coses. Com sempre en aquests casos, cadascú s'ha de preocupar de tenir un criteri propi, trobar diverses fonts per informar-se i desconfiar de les oportunitats fàcils.

2 comentaris:

Xevi ha dit...

Absolutament d'acord amb la teva reflexió.


Hi ha, però, un punt que em fa rumiar. Sóc contraria a la idea de què l'Estat hagi de regular les freqüències radiofòniques, però a base de quin sistema es podrien autoregular sense l'Estat?

Ep! No estic defenent l'Estat en absolut, simplement ho pregunto per saber si hi ha cap teoria al respecte!

espiadimonis ha dit...

Xevi, m'ha sortit un comentari tan llarg, que he decidit fer-ne un post. També m'ha ajudat a prendre aquesta decisió el fet que el tema era de prou importància. Gràcies per posar-lo sobre al taula.