dissabte, 29 de setembre del 2007

BIRMÀNIA I ELS JOCS OLÍMPICS DE PEQUÍN

Els “incidents” a Birmània ens recorden una vegada més la manca d'una unió a nivell mundial que sigui plenament efectiva per aturar una brutal repressió efectuada per un règim corrupte i sanguinari. Així, hem pogut veure com els Estats Units i la Unió Europea han fet veure que s'indignaven molt, però l'exèrcit Birmà no sembla que els hagi fet molt cas, en una prova de l'axioma que diu que com menys pots incidir en un cas, més tendència tens a cridar i a sobreactuar. L'Associació de Països del Sud-est Asiàtic, que fa deu anys va admetre al seu sí a Birmània, ha expressat la seva repulsió per l'ús de la violència contra els manifestants, però no ha demanat pas el final del règim militar, i la Índia, que té lligams econòmics i militars amb Birmània, encara ha estat més suau al dir que estava preocupada i que seguia de prop la situació, paraules que són molt maques però que no serveixen per a res.

Però la resposta més dèbil de totes ha estat per part de la Xina, país que, l'any passat, feu negocis amb Birmània per valor de més de dos mil milions de dòlars i és el seu principal subministrador d'armes. A més, la Xina ha vetat una resolució de l'ONU que condemnava la repressió, i el més fort que se li ha sentit a dir respecte als incidents a Birmània, és la paraula “moderació”. El fet de la manca d'una condemna clara per part del govern xinès, ha estat com una carta blanca pel règim militar birmà

Tots sabem l'ascendent de la Xina sobre el seu veí Birmà. I tots sabem que el govern xinès no es deixa pressionar pels govern occidentals. Però la Xina és, d'aquí a menys d'un any, el lloc on s'hostatjaran els propers jocs olímpics d'estiu. Els països occidentals hem badat molt en aquest aspecte, perquè amb l'amenaça d'un boicot, el govern xinès hagués hagut de deixar de prestar suport a uns quants països, (Corea del Nord, Zimbabwe, Sudan o la mateixa Birmània) tots ells dictadures brutals on amb la manca de respecte pels drets humans, han esdevingut una mostra de l'infern sobre la terra.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Les olimpiades es podrien fer servir per fer pressio... pero no falta esperar que passa a Burma, ja hi ha la vergonya del Tibet...

espiadimonis ha dit...

Tens tota la raó, la cosa ja ve de lluny. Imagino que ningú volia perdre els negocis que es poden fer a la Xina i per això li han deixat passar tantes coses.