diumenge, 6 de gener del 2008

L'EXPOSICIÓ

Des del 17 de novembre al 13 de gener, i a les Drassanes Reials de Barcelona, té lloc una exposició realitzada amb espècimens reals de cossos morts d'éssers humans. Una colla d'amics em proposà d'anar-hi, i immediatament s'engegà una conversa sobre si l'exposició era o no moralment lícita. Donant per fet que els cossos no pertanyien a presoners executats (els cossos provenen de la Xina), sinó a persones mortes per causes naturals que han donat el seu cos a la ciència, argumentí si aquesta gent sabien, quan signaren la donació, de la possibilitat que el seu destí fos una sala d'exposició. Els meus amics em feren callar dient-me que una exposició no deixava de ser un motiu científic, i que no hi havia raó de queixa. El cert és, però, que a mi no m'agradaria, cas que donés el meu cos a la ciència, que m'exposessin les despulles, (o potser seria millor dir-ne desferres) amb el budellam i les gònades al descobert.
Sense estar-hi gens convençut, hi aní, i haig de dir que l'exposició resultà interessant, però no vaig poder evitar, quan mirava als ulls dels cossos exposats, de veure-hi gent atrapada que no entenia per què eren allà...

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Està molt bé que encetis aquest debat, perquè suposo que saps que n'hi haurà, oi? :) Saps el que en penso: no em fa cap gràcia ni la idea, ni la forma i, per descomptat, no hi aniré. Amb l'argument de "motiu científic" se n'ha fet un afer absolutament lucratiu. El seu preu tant elevat -20 €- i fins i tot l'horari -crec que tanquen a les 10 de la nit- no és gens habitual en exposicions tipus culturals i/o científiques. No entenc tantes esgarrifances amb el negre de Banyoles i que ara es trobi bé això.
carme

Moré ha dit...

Mostrar un ésser humà mort és una ignomínia i una manca elemental de respecte cap a la resta d'éssers humans. No mereix altre comentari.

una lingüista ha dit...

Buf, la meva família i va anar però jo em vaig quedar a casa... No m'hi vaig atrevir...!! Bon any nou!!

espiadimonis ha dit...

Carme,
De fet, la meva intenció era aquesta, crear un debat o, si més no, que la gent em donés les seves raons per les quals hi aniria o hi ha anat o per què no ho ha fet o no ho farà. Personalment, vaig dubtar molt abans d'anar-hi, ja et vaig explicar el que hi havia, però finalment vaig prendre la decisió de fer-ho sabent que contravenia la meva manera de pensar.
Donat que els meus amics van ser tan contundents en les seves raons, vaig arribar a pensar que les objeccions que jo presentava eren manies meves, però pels comentaris que he rebut fins ara, que valoro en gran mesura, veig que no estic pas sol.
De tota manera, vull dir-te que les raons lucratives que esmentes no són pas, per mi, rellevants. En tot cas, podrien ser raons col·laterals, però per mi el “casus belli” del problema, allò que fonamenta les recriminacions al cas és l'exhibició morbosa dels cadàvers, especialment si aquests desconeixien, quan eren en vida, el destí que els esperava al entregar de manera altruista el cos a la ciència.

Moré,
No puc pas dir que estiguis equivocat. Crec que els promotors de l'exposició haguessin aconseguit el mateix pretès efecte didàctic si l'haguessin fet amb models de plàstic, dibuixos i animacions gràfiques, però clar, em jugo qualsevol cosa que no haguessin tingut ni el 25 % de les visites. I és que la morbositat, desgraciadament, ven. Ho veiem cada dia per la tele prou bé.

Lingüista,
Ei! Ets de les que somies per les nits? Si necessites algú perquè et vetlli el son... :-D

Anònim ha dit...

Per a mi l'aspecte lucratiu és rellevant perquè el preu és força més elevat que l'habitual de la resta d'exposicions i perquè no s'adiu gens a la filosofia d'una expo didàctica o amb "motiu científic" com argumenten els teus companys. D'altra banda, com molt bé dius, si no fossin cadàvers, segurament l'assistència seria molt minoritària. Per tant, l'elevat preu és perquè saben que la gent hi anirà. Estic tipa de sentir que una expo que costa 8 €, per exemple, és cara. Curiosament d'aquesta se n'han dit moltes coses, però cap del preu.
Una abraçada, carme

Artur ha dit...

Si els donants coneixien en signar el contracte que podien ser els protagonistes d'una exposició pseudo-científica, tenen tot el dret a fer-ho, però jo m'inclino a pensar que a la Xina no són tan primmirats en la signatura de contractes i de clàusules explicatives de que poden fer amb els seus cossos.

Penso que això no té res de científic sinó que el "morbo" dels cossos morts, aquest remake de cinema de terror, és el ganxo comercial, el màrketing, que incita als consumidors.

Jo no hi aniria. Per començar els llibres d'anatomia i les tecnologies actuals permeten un coneixement molt més ampli del cos humà que no pas aquesta exposició "gore".

espiadimonis ha dit...

Carme,
Entenc perfectament el teu punt de vista, però l'argument que l'exposició és cara quedaria automàticament contrarestat si el preu fos de, diguem-ne, 8 €. Però els cadàvers continuarien essent-t'hi.

Artur,
És més o menys el que he dit, per un cantó el més que possible desconeixement del destí dels cadàvers i la morbositat de l'exhibició "per se".