dilluns, 14 de juliol del 2008

LA GRAN MURALLA

Quan jo era petit, havia sentit a dir que els xinesos van fer la Gran Muralla per impedir ser culturalment influïts per altres països. No sé massa cosa d'història, però suposo que més aviat devia ser per defensar-se de les invasions militars. La versió que m'explicaven també tenia un final: que quan els xinesos se'n van adonar, el món els havia superat en tots els termes.

La “muralla” construïda per Europa, és a dir, les subvencions i les constants travetes a la globalització, sempre m'ha fet recordar aquesta història que sentia de petit. Parlem molt de mantenir l'estat del benestar i tots els privilegis adquirits comportant-nos de manera endogàmica i autàrquica, però els països en vies de desenvolupament no dormen, i arribarà el dia que els europeus, quan vulguem adonar-nos-en, veurem que haurem estat superats per països molt més dinàmics i amb les idees més clares, que rebutgen el sistema de protecció europeu, sistema que ens fa estar agombolats pel papà estat del bressol a la tomba.

6 comentaris:

Noctas ha dit...

Europa està de capa caiguda.Mentres els Estats Units ens donguin de mamar encara ens mantindrem però quan els Eua caiguin, que cauran, Europa s'anirà a pastar fang.És normal, els imperis canvien a mida que passa el temps i sinó pregunteu-li a l'imperi Romà.Saludus...

Artur ha dit...

Europa s'ha acostumat a tenir el plat a taula, a tenir servei, cambrer i rentaplats. A la llarga, la inèrcia per la manca d'esforç i de ganes de progressar ens portarà al caos. Probablement els que a més de petrodòlars veneren un llibre estan esperant la nostra caiguda.

Un símil cinematogràfic impagable: "Más dura será la caída" amb Humphrey Bogart

Anònim ha dit...

Tots els grans imperis cauen, tard o d'hora. Les grans empreses que es fusionen per ser mes grans, acaben ensorrant-se i tancant. Diuen que l'avaricia trenca el sac i es ben cert. Pero en canvi nosaltres encara hi som i la nostra llengua i cultura esta encara viva. Voler unificar Europa es com voler unificar-ho tot, en una sola llengua, entre altres coses i jo soc de les que penso que el mon ha de ser poliglota.
Europa no aconseguira el que preten.
Salutacions des del Canada.
(Omissio d'accents)

espiadimonis ha dit...

Perdoneu tots plegat per el temps que feia que no em connectava ni responia als comentaris, però una avaria a la línia de telèfon, ha fet que estigui una setmana sense poder connectar-me.

Noctas,

Espero que els USA aguantin molts anys, i en cas de que caiguin, que siguin substituïts per algú que faci bandera dels valors liberals d'occident. Altrament ho tindrem cru.

Artur,

Tota la raó. Més dura serà la caiguda. Això de no haver de lluitar per res fa que la gent s'adormi i no valori el que té. La gent crec que el que ara té se li atorga per dret de naixença, i estan molt equivocats. Totes les conquestes, siguin materials com socials (com ara la llibertat), s'han hagut de lluitar i s'han de lluitar sempre, però hi ha gent que no ho veu tant clar.

Montse,

Quina enveja que em fas, tu al Canadà i jo suant la cansalada a la feina!!!
El món ha de ser global en el sentit de poder compartir mercaderies, informació, capital, etc, etc. Però la cultura, al ser feta per la gent (o hauria de ser així, en el cas del nostre petit país) fa que sigui més local. Crec que ha de ser així, sense tancar-se, però. Això implica que som nosaltres, la gent del país, els que hem de mantenir viva la nostra cultura, sense esperar que ens ho arregli l'estat.

Anònim ha dit...

Un dia em van preguntar la meva opinio sobre si el mon s'hauria de parlar una sola llengua. Molta gent va contestar que si pero jo vaig contestar que el mon no hauria de ser mai monolingua sino poliglota per aprendre a escolar i respectar altres llengues i cultures. A mes, que avorrit seria oi?

espiadimonis ha dit...

Montse,

Certament seria una gran pèrdua si en el món només es parlés una llengua. Imagina quantes cultures desapareixerien!