dissabte, 9 d’agost del 2008

GEÒRGIA

La zona que avui dia es coneix com a Geòrgia inclou els antics regnes de Colchis i Kartli-Ibèria. Entrà en la influència Romana al segle primer abans de Crist, i el cristianisme esdevingué religió oficial vers l'any 330. A la dominació de perses, àrabs i turcs seguí una edat d'or del país els segles 11è fins el 13è, que fou interromput per la invasió mongola el 1236. Posteriorment, els Imperis Persa i Otomà competiren per establir la seva influència a la zona. Geòrgia fou absorbida per l'Imperi Rus el segle 19è. Després de la revolució russa, el país fou independent durant 3 anys (1918 – 1921), moment que fou incorporat de manera coercitiva a la Unió Soviètica fins que aquest es dissolgué el 1991. El govern d'Eduard Shevardnadze intentà manipular les eleccions legislatives del novembre del 2003, fet que provocà grans protestes i portà a la dimissió del gabinet. En les noves eleccions que tingueren lloc a començaments del 2004, pujà al poder l'actual president, Mikheil Saakashvili, el qual ha fet reformes tant de mercat com democràtiques, però aquest progrés s'ha complicat per dos conflictes ètnics en les regions de Abkhazia i Ossètia del Sud. Aquests territoris estan fora del control del govern central, i són governades per governs no reconeguts els quals no obstant tenen el suport de Russia, que no renuncia a seguir controlant la zona.


Davant l'agressió russa a la Geòrgia democràtica:


Què diran ara els que abonyegaven cassoles a la guerra d'Iraq? Què faran els que sortiren al carrer demanant a crits que s'aturés la guerra? Quines protestes encetaran els que es mobilitzen contra la “ocupació” israeliana de Cisjordània? Quines manifestacions faran els mestres que van dur els nens de parvulari a les manifestacions contra la guerra d'Iraq? I sobretot, ¿no s'adonaran ara que van ser manipulats de la manera més barroera possible per la premsa? ¿Els servirà per reflexionar?

16 comentaris:

Artur ha dit...

Les preguntes que exposes i que s'haurien de plantejar els "pseudo-pacifistes d'Iraq" són l'evidència de la manipulació a la que estan sotmeses moltes persones.

La resposta dels intel·lectuals espanyols, organitzacions, associacions i partits, la majoria esquerranosos, serà el silencia absolut. Són tots ells tan previsibles....

PETATS A ULTRANÇA ha dit...

De moment les respostes que jo he vist son donar suport a Rússia, son uns tarats, ells nomes es guien pel que es anar contra els USA.

bacus ha dit...

em fot gràcia vigilant l'entorn pq el que dius és el mateix que penso dels que van a favor dels USA.


free la teocràcia feudalista del tibet.

espiadimonis ha dit...

Artur,
Em penso que tindràs raó, el silenci serà la resposta.

Vigilant,
No he mirat gaire els noticiaris, però no m'estranya gens que dissimulin l'acció russa, ja els coneixem prou bé, als mitjans de comunicació.

Bacus,
No entraré a valorar el teu comentari, però sí que m'ha despertat la curiositat la frase d'acomiadament.
Tens raó de demanar llibertat pel Tibet, però si creus que per alliberar-se de la teocràcia dels lames estan millor sota les urpes de la dictadura xinesa (no m'atreveixo a qualificar-la de comunista, en tot cas seria corruptista o, directament, mafiosa), és que no saps ben bé a quin món vius. D'altre banda, espero que vegis que se t'ha girat feina: Iran també és una teocràcia feudal i, posats a fer, al Vaticà també en tenen una, de teocràcia. Mira si en tens de motius per protestar, i això només amb un parell d'exemples.

Anònim ha dit...

El vostre proamericanisme cec, comparable al anti-americanisme cec dels progres, us porta a un sectarisme ignorant.
La majoria del osetis del sud volen ser rusos. Tanmateix, EE.UU., enemic de Rússia, va a favor de Geòrgia, aliat seu, en aquest conflicte.

Si mirem no gaire enrera, veurem com van fer el mateix, però al contrari, amb Kosovo. Allà, la majoria de kosovars volien ser "independents" (és a dir, apropar-se a Albània). EE.UU., enemic de Rússia, aquest cop els va donar suport per molestar a Sèrbia, aliat de Rússia.

Dues maneres de medir la realitat. Hipocresia en estat pur.

Progres i proamericans, sou tots la mateixa escombreria sectària.

espiadimonis ha dit...

Fisk,
No et pensis que els americans recolzen l'autodeterminació dels pobles només quan tenen l'oportunitat de tocar la pebrotera a Rússia. Si et molestessis a llegir una mica d'història, veuries que els americans, això d'estar a favor de l'autodeterminació i la llibertat dels pobles, sempre hi han estat a favor. O si més no, des que Wilson en fou president, a les acaballes de la primera guerra mundial. Aleshores ell ja formulà els seus famosos 14 punts, els quals si des d'Europa se'ls haguessin llegit i adoptat, estic cert que no hi hagués hagut la segona guerra mundial o s'hagués desenvolupat de manera prou diferent. Al preferir el sistema francès d'estat-nació, es dibuixaren a Europa unes fronteres absolutament artificials, i això donà peu a tota la demagògia subseqüent que ja sabem com va acabar, de la qual, per cert, ens van haver de treure aquest país que tan abomines.
Dius que la població d'ossètia volen ser russos. És natural que així sigui, perquè el 80% de la població osseta té passaport rus. Això ens porta a considerar dues possibilitats. O bé és població russa desplaçada a la zona, o bé hi ha una barreja ètnica entre la població, o potser ambdues coses. En qualsevol dels tres casos, no hi ha motiu per demanar la independència per motius nacionals, en tot cas, seria més lògic que demanessin la desintegració de Geòrgia i la integració a Rússia, però no sembla ser això el que demanen. El que sí que queda clar, és que Rússia fa servir el mateix argument criminal que Sèrbia emprà pels seus fins nefands i genocides. Aleshores Sèrbia pensava que era territori serbi allà on hi haguessin serbis de la mateixa manera que ho fa l'imperialisme rus: és Rússia allà on hi hagin russos, sense parar-se a pensar que Geòrgia és un estat de dret on els ciutadans russos estan sotmesos a l'imperi de la llei de la mateixa manera que els georgians.
Podria estendre'm molt més, però no veig que el teu comentari hagi estat molt respectuós i per això no crec que t'ho mereixis. Has entrat faltant-me el respecte que em devies com a hoste i a més, ens has insultat a tots. Si vols tornar a entrar per dissentir de manera civilitzada i raonable, seràs benvingut, però si ens tornes a insultar, et fotré escales avall.

Anònim ha dit...

Molt bona Espiadimonis!

És curiós. Avui dia la majoria de nord-americans se senten això, ciutadans d'Estats Units. Això ens porta a considerar dues possibilitats. O bé és població europea desplaçada a la zona, o bé hi ha una barreja ètnica entre la població, o potser ambdues coses.
O potser estem parlant d'un genocidi.

En fi, és igual.
Sobre Kosovo, si et molestessis a llegir una mica d'història, veuries que a principis del segle XX la majoria de la població d'aquesta regió era sèrbia, i que va ser la política colonial germànico-italiana la que va entregar la major part de Kosovo a l'anomenada Gran Albània, afavorint d'aquesta manera la violència de grups armats albanesos contra la població sèrbia de Kosovo.
A partir d'aquí, els serbis van començar a ser discriminats pels albanesos.

Però tot això a EE.UU. li és igual. L'únic que li importa és la meravellosa base militar instal·lada allà. I molestar a Rússia.

I tot això a vosaltres us és igual. L'únic que us importa és seguir cegament a EE.UU. Digui el que digui, estarà bé.

I ara, endavant. Escales avall!

espiadimonis ha dit...

Fisk,

Des de sempre he pensat que escriure de forma precipitada i amb l'ànim alterat dóna com a resultat un text inacurat i inconnex, i això és el que em sento inclinat a creure que t'ha passat. Perquè sinó, de quina altra manera es pot explicar que el primer paràgraf del teu comentari sigui del tot inintel·ligible? I encara que un hom n'intenti endevinar-li el significat, de seguida es veu que l'argumentari és fal·laç. Pel que fa al segon paràgraf, malgrat s'entengui, té el problema que és inexacte.
Si hi ha alguna cosa que podem donar per segura és que la història dels Balcans és extraordinàriament complexa i intricada, però hi han coses que si que estan prou clares i escrites. “La política colonial germano-italiana”, com tu l'anomenes, no és res més que la invasió d'Albània per part d'Itàlia, i dels balcans en general per part de les tropes alemanyes, però això tingué lloc per les dates de la segona guerra mundial, no pas a principis de segle i, pels volts de 1940, la població del Kosovo ja tornava a tenir majoria sèrbia “gràcies” als esforços de les autoritats sèrbies. Aquestes portaren a terme, entre 1912 i 1941 una política de recolonització del Kosovo i de desplaçament forçós de la població albanesa, la qual a més de veure denegada l'educació dels seus fills en la seva llengua, van rebre altres discriminacions per part del govern del Regne de Iugoslàvia. Un altre mostra dels pocs escrúpols dels serbis foren dos acords signats amb Turquia entre el 1935 i el 1938 mitjançant els quals estava previst que 240.000 albanesos de Kosovo fossin deportats cap a Turquia, això no pogué portar-se del tot a terme degut a l'esclat de la segona guerra mundial. Ja veus doncs, que és exactament al contrari del que tu dius en el teu comentari, i qui s'endu la pitjor part en la història compartida de Sèrbia i Kosovo és la població albanesa. Suposo que hauràs agafat el llibre equivocat o escoltat la persona inadequada.
En un altre ordre de coses, et diré que em sorprenen els teus apriorismes perquè, ¿on has vist, en el meu escrit, que jo parli dels americans, ni bé ni malament? Jo no tinc cap problema a parlar de la política nord-americana, i si cal els criticaré, però a la història dels balcans ells no hi apareixen fins molt al final. Vull dir que no en tenen la culpa, de com eren uns i altres ni d'on han arribat ¿D'on et ve aquest odi visceral contra ells? ¿No veus que amb la ràbia amb la qual en malparles, fa que et desqualifiqui del tot per semblar mínimament veraç? I sobretot, ¿com és que vols amagar que ets admirador d'aquesta pseudodemocràcia anomenada Rússia? No passa res si ho ets, però aniria bé que no te n'avergonyissis i que tinguessis els arguments a punt per justificar-ho.
Per acabar et diré que no, no penso donar-te el gust de fer-te el màrtir esborrant els teus escrits, aquesta vegada no ens has insultat, i això ja m'agrada, malgrat que no ens hem posat d'acord ni, pel que veig, no ens hi posarem.

Anònim ha dit...

Per altra banda, espiadimonis, em fa gràcia que diguis que vam ser nosaltres, els que ens vam oposar a la guerra de l'Iraq, els manipulats per la premsa, quan tots sabem que és just al contrari, és a dir, que els manipulats per la propaganda barroera nord-americana i britànica vau ser vosaltres, i us vau deixar enganyar per la vostra mania de seguir cegament a EE.UU.

I si no, on són les armes de destrucció massiva? On són les connexions de Saddam Husein (tirà en el seu moment, quan matava kurds i iranians, amic i aliat de EE.UU., i armat per EE.UU, no ho oblidem) amb al-Qaida? És que no reflexioneu fins a quin punt us van enganyar?

El que ha acabat passant, els que ens oposavem a la guerra ja ho sabiem: un Iraq enfonsat i controlat per una classe política corrupte i titella, les grans empreses petrolieres fent l'agost a costa de sang, les empreses de seguretat, amb els seus mercenaris assassins, aterroritzant la població local, etc.

Tot això ja ens ho podiem imaginar. Mentrestant, vosaltres somiaveu truites amb vel·leïtats democratitzadores.

No hi ha més cec que el que no vol veure...

Anònim ha dit...

"Después de la Primera Guerra Balcánica de 1912, Kosovo fue internacionalmente reconocido como una parte de Serbia y Metohija, como una parte de Montenegro en el Tratado de Londres en mayo de 1913. En ese momento aproximadamente el 60 % de la población de Kosovo era serbia (ver más adelante la información demográfica de Kosovo). En 1918, Serbia se convirtió en parte del reciente Reino Yugoslavia.

La división de Yugoslavia, a partir de 1941 y 1945, los Poderes de Eje concedieron la mayor parte del territorio a la Gran Albania, ocupada por los italianos, y una parte más pequeña a Serbia y la Gran Bulgaria, ocupada por alemanes. Durante la ocupación, los grupos armados albaneses locales (Vulnetari) violentaron a más de 100.000 serbios de Kosovo y mataron más de 10.000 hasta 1945. Después del final de la guerra y del establecimiento del régimen Comunista de Tito, a Kosovo le fue conferido un estatuto de región autónoma de Serbia en 1946 y se convirtió una provincia autónoma en 1963. El gobierno comunista no permitió el regreso de los refugiados."

Les teves fonts contra les meves. Les de l'altre sempre són les equivocades, oi?

Per cert, odio Rússia. No m'agrada gens la seva organització mafiosa d'estat, ni com tracta els pobles veïns, com Txetxenia.
Si el prorrús fossis tu, aleshores et criticaria igualment.
La diferència entre jo i vosaltres és que jo no tinc bàndol, i vosaltres si. I això sempre comporta els seus riscos.

Anònim ha dit...

El que volia dir en l'altre comentari, i no has entès o no has volgut entendre, és que el que ha fet Rússia amb els pobles veïns (imperialisme), és el que va fer el colonialisme europeu amb nord-amèrica al segle XVIII-XIX: anar desplaçant població a terres recenment ocupades per després reclamar-les com a pròpies.
Només era un apunt de reflexió. Res més

espiadimonis ha dit...

Fisk,
Això sí que és tot un luxe del qual em sento honorat: ara m'envies els comentaris de tres en tres! :-D En tot cas, i bromes a banda, gràcies per donar-me la raó.
No trobo cap argument nou en els teus comentaris, el patró és el mateix: acusar-nos de seguidisme, i intentar desviar el tema parlant del Kosovo intentant, a més, desqualificar les meves fonts sense tenir en compte que es pot pensar el mateix de les teves, i la veritat, ja estic una mica cansat. Podria respondre a totes i cada una de les coses que dius, fins i tot amb enllaços, però repeteixo, no tinc ganes de més polèmiques. Jo he dit la meva, tu has dit la teva i ja està. Quan tinguis novetats deslliurades d'apriorismes i prejudicis fes-m'ho saber.

Anònim ha dit...

Gràcies per donar-te la raó?
Genial. Si això et fa sentir millor amb tu mateix...

En fi. Jo també puc donar-te enllaços, però és igual, deixem-ho aquí.
Jo no he desqualificat les teves fonts. Tu si ho has fet amb les meves: "Suposo que hauràs agafat el llibre equivocat o escoltat la persona inadequada".

Te n'adones?

Diuen que qui calla...

Míriam ha dit...

No s'adonaran de res. Jo ja he fet un correu al PSC i a Justícia i Pau preguntant dia i hora de la manifestació!

espiadimonis ha dit...

mila,

Molt bona aquesta! Hahaha. Ara a veure si et contesten, cosa que dubto.

PD. Per cert, bones vacances al país que regalima llet i mel. :-D

Jordi Calveras ha dit...

Per a Fisk: els EUA van trobar armes de Destrucció Massiva a l'Iraq, es van trobar 550 tones d'òxid d'urani mineral preparat per processar (conegut com a pastís groc, "yellow cake"). Bé de fet no són armes, és un precursor necessari però per aconseguir l'arma final calen més coses. Publicat per AFP (http://afp.google.com/article/ALeqM5gJdwqivtsu2aHPksVwQlEqSA5MFA)