dissabte, 26 de novembre de 2005

LA VAGA I LA LLEI

Les coses no van del tot bé a la Seat i la casa mare, la Volkswagen, ha decidit tirar endavant una regulació de plantilla. Els treballadors, amb el comitè d’empresa al capdavant, van fer una jornada de vaga i manifestació ara fa uns dies i en tenen programada un altre per d’aquí a poc. Si jo fos executiu i/o accionista de la Seat o Volkswagen, no podria estar més content de la decisió dels treballadors. En efecte, per cada dia de vaga, l’empresa s’estalvia una bona quantitat de diners en forma de jornals i, a més, deixa de fabricar uns centenars de cotxes que altrament, no sabria pas on posar. No estic pas dient que els treballadors facin vaga a la japonesa, entre altres coses perquè no estic segur que els funcionés, només dic que crec que els treballadors haurien de cercar altres maneres de fer mal a l’empresa.
En un altre ordre de coses, el comitè d’empresa demana a les autoritats polítiques que s’impliquin. No entendré mai per què la gent s’entesta a posar-se per damunt les lleis que regeixen per a tots. ¿ No és situar-se per damunt les lleis que algú demani als polítics excepcions per a si mateixos? Fins on jo sé, els expedients de crisi, les reduccions de plantilla, les suspensions de pagament i altres estratagemes empresarials, són regulades per la llei, i a ella s’han de sotmetre. Si per desgràcia una empresa compleix els requisits per presentar un pla d’ajustament, no podem pas rebutjar-li. Altrament, si no ens agrada, hem de canviar les regles del joc, i fer-ho abans que soni el tret de sortida.

1 comentari:

Perot lo Lladre ha dit...

El del automobil es un sector mort i enterrat per qualsevol pais que no vulgui pagar salaris de miseria. Ahir es va anunciar que General Motors tanca dotze fabriques, i ho fa perque tecnicament esta en fallida (mes deutes que no pas actiu), pero no tanca pel desastre que significaria. SEAT, que VW va agafar amb certa desgana, te els dies comptats. El que cal no es defensar SEAT (de que? de que el mercat ja no sigui propici?) sino engegar altres activitats.
Que la gent de SEAT demani tracte especial al govern es normal: no els el van donar als pescadors, transportistes, astilleros, mines de carbo asturianes ...? Deuen pensar que ja no ve d'un.