divendres, 20 d’abril del 2007

SENTÈNCIES DE MILTON FRIEDMAN

A continuació insereixo unes frases del gran Milton Friedman, traspassat el 16 de novembre del 2006.


"Les objeccions que la majoria de la gent li fa al lliure mercat és que els resulta massa difícil conformar-lo a la seva voluntat. El mercat dóna a la gent el que la gent vol enlloc del què un altre gent creu que haurien de voler. En el fons, les crítiques a l'economia de mercat són, en realitat, una manca de fe en el propi mercat."


"Sóc crític de fa temps amb la Seguretat Social, bàsicament perquè crec que no és afer del govern dir a la gent quina part del seus ingressos ha de destinar per les seves futures necessitats o les d'algú altre."


"Es dóna per suposat que els treballadors han de rebre una part del seu sou en espècies en forma de assegurança mèdica pagada pel patró. Per què precisament una assegurança mèdica? Probablement el menjar no és menys important per viure com una assegurança mèdica. Per què no és tan lògic que els treballadors comprin el menjar a la botiga de l'empresa com ho és que comprin la seva assegurança mèdica a la seva empresa?"


"Retallar la despesa governamental i el seu intervencionisme en l'economia significaria un guany immediat per la majoria, una pèrdua a curt termini per uns pocs i un guany a llarg termini per tothom."


"“Just” és una opinió de l'espectador, lliure és el veredicte del mercat. (La paraula “lliure” apareix tres vegades a la Declaració d'Independència i una vegada a la Primera Esmena de la Constitució, juntament amb la paraula”llibertat”. La paraula “just” no surt en cap del documents fundacionals dels Estats Units.)"