diumenge, 28 d’agost del 2005

MONT PELERIN SOCIETY

Després de la segona guerra mundial, en la qual alguns dels valors de la civilització occidental foren posats en perill, 36 experts, la majoria economistes, amb alguns historiadors i filòsofs, foren convidats pel professor Friederich Hayek a reunir-se amb ell prop de Montreux (Suissa), per tal de tractar l’estat i el possible destí del liberalisme en la teoria i en la pràctica. (Aprofito per dir que, el liberalisme, prefereix un estat descentralitzat i el perímetre del qual sigui el més reduït possible, tot plegat sinònim de llibertat individual).
El grup s’auto anomenà Mont Pelerin Society. Posaren de relleu que no intentaven crear cap ortodòxia, formar o integrar-se a cap corrent polític, o fer propaganda. L’objectiu era facilitar un intercanvi d’idees entre experts que pensessin de manera semblant en l’esperança d’enfortir els principis i la pràctica d’una societat lliure i estudiar la manera de treballar, les virtuts i defectes del sistema econòmic del mercat.
Transcorreguts 58 anys, s’han celebrat 32 trobades generals i 27 de regionals per tot el món, i el nombre de membres ha pujat a més de 500. Homes i dones de gairebé 40 països de diversa disciplina acadèmica, edat i renom.
Ara estan fent una trobada a Islàndia, segons informa The Brussels Journal. En l'artícle hi han paràgrafs tan brillants com aquest:

"In an impressive speech, Vaclav Klaus, the President of the Czech Republic, told the conference yesterday that Europe is in danger of becoming a “post-democratic” society. Socialism has been discredited since the collapse of Communism in 1989, but “substitutes for Socialism,” such as environmentalism, multiculturalism, Europeanism and “NGO-ism” act as “alternative ideologies” that are used to legitimise ever more government interference in people’s everyday lives, restricting their freedom. According to Klaus, Europe is under greater threat in this regard than America because Europeans, to a larger extent than Americans, tend to regard the state as a well-meaning benefactor to the people."

Llegiu la resta aquí.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Per raons de feina vaig molt pels paisos del Est, els antics socialistes. He podut comprobar que tots els que ara ocupen els llocs importants, tant al govern com a les empreses, son ex-comunistes (Klaus era jerifalte del Banc Estatal fins que va descubrir la politica i el lliure mercat als 50 anys) que reciten sense aturador les consignes liberals mentre continuen actuant com sempre. De fet la vıda per a ells no ha canviat gens ni mica: continuen a dalt i repetint les consignes del amo. nomes han canviat, aixo si, d'amo. Es la "Nova Europa".