divendres, 11 de novembre del 2005

PROFESSORS INÚTILS

Fa uns quants anys hi hagué un accident ferroviari a la Gran Bretanya. En aquell temps, jo encara escoltava Catalunya Ràdio, i els tertulians stalinistes que hi havia en aquell fatídic dia, es van afanyar a denunciar el sistema privatitzat britànic de ferrocarril acusant-lo de ser el responsable de l'accident, ignorant del tot que als països amb sistema ferroviari públic hi han accidents tan o més greus que a la Gran Bretanya. Dies més tard, les enquestes fetes per les autoritats revelaren que l'accident fou això, un accident fatídic. Els qui havien escampat porqueria des de l'altaveu que se'ls donava a la ràdio encara s'han de disculpar.
Tot això ho he recordat en veure les xifres dels resultats escolars del nostre país contrastant-los amb d'altres països europeus. Amb la pràctica totalitat del ensenyament nostrat situat dins les urpes de l'estat, no he sentit ningú queixar-se del fet que l'ignorància supina dels nostres joves sigui deguda a la desídia d'un sistema acompanyada de la dimissió dels pares. Si el nostre sistema educatiu fos privat, les queixes cap aquest sentit haguessin estat ràpides i amb veu ben alta.
Per què els professors no poden cenyir-se a la llei del mercat? Si ets un bon professor, les escoles t'aniran al darrera, si ets un petard, hauràs de plegar i dedicar-te a un altre cosa, com per exemple escombrar carrers, feina igualment digne però que no perjudica a les ments infantils si ets un mal feiner.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

L'escola privada té un major index d'aprovats per que el tracte es més personal, en canvi la pública no està tant a sobre dels alumnes. Penso que es una diferència, no un esglaò, ja que en les escoles públiques de barris de classe mitjana o alta, el rendiment es tant bo com a les privades (que, si, es veritat, tenen una mitjana més alta).
I ara això, t'ho dic com a alumne, el fracàs escolar es deu a uns pares que malacostumen la seva criatura i desprès no hi ha professor de la pública ni de la privada que pugui redreçar-ho.

espiadimonis ha dit...

Gràcies pel teu comentari, m0z. Totalment d'acord amb tu en que els pares malacostumen els fills, però no estic d'acord en que la situació no es pugui redreçar. Un bon professor pot trobar el ressort ocult d'un alumne apàtic que el faci reaccionar. Aquest professor, el pots trobar sigui a la pública o a la privada, però potser la pròpia motivació del professorat el pots trobar més facilment a la privada, perquè potser a la pública saben que cobren el mateix tant si fan les coses be o malament.