dimecres, 9 de febrer del 2005

WUTHERING HEIGHTS

Wuthering Heights és al meu parer un llibre extraordinari. Les emocions i sentiments hi són tractats de manera molt dura la qual cosa sobtà a la crítica quan el llibre aparegué el 1847. El llibre fou titllat de cruel i depriment per la crítica, que estava més acostumada al to suau i amable en què eren escrits la major part dels llibre de l'època. Un altre fet que sobtà a la crítica fou el fet que el aquestes escenes del llibre fossin escrites per una dona.

L'autora, Emily Brontë, fou nascuda el 1818 a Yorkshire. Era la cinquena de sis germans i la història de la família és ben desgraciada. La mare morí el 1821, i la germana del pare vingué a casa per tal de donar un cop de mà. El pare, Patrick Brontë, un pastor de l’església, tingué cura de l'educació del únic fill de la família, mentre que les dues germanes grans, Maria i Elisabeth, foren enviades a un internat a estudiar, on més tard se li uniren un altre germana i la mateixa Emily. Les condicions a l'escola eren tan dures, que les dues germanes grans emmalaltiren i foren enviades a casa. Maria, la germana gran, morí el maig de 1825 mentre que Elisabeth morí un mes més tard. Charlotte i Emily tornaren a casa...

Les tres germanes restants s'educaren elles mateixes tan bé com pogueren. Llegiren molt i s'inventaren algunes històries. Algunes de les quals encara existeixen. No us avorriré amb els detalls intermedis de llurs vides, només us diré que el germà morí el setembre de 1848, després de dur una vida dissipada a causa dels fracassos que no pogué entomar. Emily, s'encostipà al funeral de son germà i morí al desembre del mateix any. Anne, la germana petita, mori al maig del següent any. L'única germana que restava, Charlotte, fou la que més escriví de la família. Es casà el 1854 però morí l'any següent. El pare, que havia sobreviscut tota la seva família, tingué la sort de ser tingut en cura fins la seva mort pel seu únic gendre.

Wuthering Heights, l'única novel·la d'Emily Brontë transcorre als erms de Yorkshire, lloc on la família Brontë vivia i que Emily estimà més que cap altre de les seves germanes.