diumenge, 4 de setembre del 2005

CRONOLOGIA D'UN DESASTRE

24 d'Agost: La tempesta tropical "Katrina" es crea de una depressió tropical formada un dia abans, i s'enforteix més ràpidament del que la majoria de tempestes ho fa.

25 d'Agost: Katrina arriba a Florida, mata 3 persones i deixa sense fluid elèctric a més d'un milió de persones. Assoleix la categoria 1 d'huracà i es dirigeix a l'oest del golf de Mèxic.

26 d'Agost: Els mitjans de comunicació respiren alleujats mentre veuen signes de debilitament del "Katrina" i s'espera que giri cap al nord i arribi, com a tempesta tropical, a determinades zones de Florida.

26 d'Agost, a les 5PM.: EL NHC (National Hurricane Center) anuncia un canvi en la ruta prevista del "Katrina". Ara amenaça els estats de Louisiana, Mississippi, Alabama i Florida, i els estats al nord de la seva ruta.

27 d'Agost: Contra totes les expectatives, el "Katrina" assoleix la categoria 3, i sembla dirigir-se a la frontera Louisiana-Mississippi. Les previsions són que Nova Orleans rebrà fins a 11 polzades de pluja (uns 28 centímetres). L'alcalde de Louisiana proposa l'evacuació voluntària de la ciutat, però la recomanació és ignorada gairebé per tothom, segons la premsa. El President Bush també ordena l'estat d'emergència per Louisiana, pas previ per rebre assistència federal, i ordena al FEMA (Federal Emergency Management Agency) que estigui preparada per actuar.

28 d'Agost: El "Katrina" assoleix la categoria 5 (la màxima), a 250 milles al sud de la desembocadura del Mississippi, amb vents sostinguts de 175 mph (més de 300 qulòmetres per hora). L'alcalde de Nova Orleans ordena l'evacuació obligatòria de la ciutat. Les autoritats de l'estat del Mississippi (a la dreta de Louisiana) segueix la tempesta, però no ordena evacuar.

29 d'Agost, 6:30 AM: El "Katrina" arriba a Louisiana com a tempesta de categoria 4, amb vents de 140 mph (uns 260 quilòmetres per hora). Un mur d'aigua d'aproximadament 20 peus d'alt (uns 6 metres) s'estavella contra la costa al llarg d'una línia de més de 200 milles d'ample (més de 300 quilòmetres).

30 d'Agost: El "Katrina" es debilita i esdevé depressió tropical prop de Clarksville, a l'estat de Tennessee.

Si voleu veure unes fotos de la previsió de la ruta del huracà, (huracà molt imprevisible) aneu aquí:


També hi ha text, molt llaminer per cert, però és en anglès.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Fos tempesta tropical, huraca o depressio, el fet cert es que el temps era igual per a tot-hom pero nomes la gent de New Orleans que s'ho podia permetre, perque tenia vehicle i podia pagar el combustible, va poder fugir. Els altres es van tenir que quedar a 'ballar' amb Katrina. No crec que ho fecin molt de gust. Entenc que es en fets com aquest en el que es centren les critiques. Les questions tecniques, ja siguin meteorologiques o de preses, no tenen major importancia i que nomes es fan servir per distreure.

espiadimonis ha dit...

Naturalment que hi han hagut moltes coses millorables. Tan pel cantó del govern federal (presidit per Bush, un republicà) com pel cantó del govern estatal i local (Governadora Blanco i Alcalde Nagin, ambós demòcrates). Però el què em molesta de tot són els prejudicis que els crítics tenen, els cau malament Bush per motius purament estomacals, perquè és el que toca, sense cap crítica raonada i analitzada. Torno a repetir que hi han moltes coses que s'haguessin pogut fer de manera millor, però he sentit moltes crítiques que fan riure, sigui perquè no resisteixen el més mínim anàlisi o, directament, perquè són falses. Amb la de coses que hi han per criticar, i es queden amb les més cretines i les que els "quadren" millor amb la seva ideologia estatista i antiliberal.