diumenge, 23 d’octubre del 2005

PIB USA vs. EU

De tant en tant, sento notícies emeses pels nostres inefables mitjans de comunicació fent referència al lent però inexorable augment de la pobresa dins els USA. Després, els amics del antiliberalisme s’afanyen a reproduir dins els seus blogs o pàgines web aquestes bajanades sense haver-se pres la molèstia de comprovar res. Una vegada més, aquests galifardeus que ens han tocat per periodistes somien truites i els que s’escarrassen a fer-los d’altaveu, també. Segons informes que circulen, si posséssim dins una taula els 15 països de la Unió Europea amb tots els estats dels USA, i els ordenéssim pel producte interior brut (PIB) el primer estat europeu (Luxemburg) sortiria en tercer lloc d’una taula de 68 –lloc absolutament digne, però és que el segon estat (Irlanda) no sortiria fins el lloc 42è, Dinamarca fins el 46è i els tres estats més pobres de la UE, estarien fins i tot per sota de l’estat més pobre dels USA, que és Mississippi. Acabo dient que la mitjana del PIB dels USA estaria en el lloc 22è, mentre que la mitjana del PIB europeu estaria en el lloc 61è. Patètica Europa.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

De vegades em pregunto que fas encara vivint a Europa xD. De bon rotllo, eh? ;)

espiadimonis ha dit...

Bé, que comparis la situació econòmica entre dos països no vol dir que hi hagis d'anar a viure. Si fos així, podria anar a viure a qualsevol lloc de l'europa comunitària excepte Portugal i Grècia. Tot i així, jo també m'he fet un munt de vegades la pregunta que tu em fas. Suposo que algú s'ha de quedar a treballar mentre d'altres cobreu, no? (Ei, també de bon rotllo, eh?)

Anònim ha dit...

Jo seria mes prudent en comparar xifres economiques de la UE i dels EUA. Per exemple: es compara sempre favorablement l'atur dels EUA amb el de la UE, que sempre resulta estar dos o tres punts mes alt. Pero no es diu que als EUA consideren ocupats als presos, que son uns 2 milions, el que representen mes dels dos punts porcentuals de diferencia.
Tambe es fan comparacions inadecuades (perque les formules de calcul son diferents) sobre la productivitat als EUA y a la UE. Aixi que les del PIB me les prenc tanbe amb precaucio, mes que res perque sempre que vaig als EUA, i hi vaig força, veig coses que ni de broma es veuen a Dinamarca, per exemple. Per cert, aixo de que el 2n PIB d'Europa es el d'Irlanda, d'on ho has tret? No ho es ni en valor absolut ni per capita, com el sentit comu diu.

espiadimonis ha dit...

Si t'haguéssis pres la molèstia de resseguir l'enllaç que he posat dins el meu post, haguéssis descobert un arxiu amb extensió pdf de 49 boníques plànes (fet per dos suecs, poc sospitosos de tergiversar res), allà explica el com i el per què de tot plegat. Ànims! Ja sé que la realitat és dura, però val més entomar-la per poder-la analitzar degudament i obrar en conseqüència.

Anònim ha dit...

Res del que diu l'informe de TIMBRO, que ja dies que corre pel mon i que en la meva modestia ja coneixia, canvia res del que he escrit abans: que les mateixes magnituts tenen diferent significat a la UE i als USA, que si em calgues escollir entre viure a la "modesta" Dinamarca o a qualsevol lloc del 90% dels molts rics USA me'n anava a Dinamarca. Per cert, la grafica de la que aquesta gent treu les seves brillants conclusions la fan barrejant previsions i dades reals, corregeixen segons que i segons que ho deixen igual, i tenen els pebrots de posar el nom de Eurostat (que nomes es responsable d'algunes de les dades abans de la correccio) al peu del diagrama.
Per informacio general TIMBRO es dedica a fer informes que fonamentalment dien que si a Suecia es privatitzes tot aniria millor. Es una opcio com n2hi ha tantes, i es normal que cadascu faci la seva propaganda. Creure-la a cegues ja no es tant deistjable.