divendres, 22 de juny del 2007

REBAIXES I INTROMISSIONS ESTATALS

En aquest país existeix una llei de comerç que, entre d'altres coses, regula les temporades de rebaixes, saldos, liquidacions i altres descomptes aplicables. Precisament, aviat s'obrirà la veda per caçar ofertes. Si aquest fos un país liberal i democràtic, permetríem els botiguers i comerciants que fessin les rebaixes quan els hi abellís. Algú em pot objectar que és necessari un control per tal que això no sembli un pandemònium, però en realitat és una nova intromissió estatal sobre la propietat privada. Anem a posar un exemple: Imagineu que teniu empenta empresarial i obriu una botiga a la vostra ciutat. Compreu articles de consum a diferents proveïdors i els poseu a la venda. Si aquella mercaderia és vostra, ¿no teniu el dret de fer-hi el que vulgueu quan vulgueu? No teniu el dret de gravar-la amb un 1000% o bé regalar-la al primer que passi pel carrer? Evidentment, amb aquestes lleis intervencionistes qui hi surt perdent una vegada més és el consumidor, perquè no pot gaudir de la competència que es farien les botigues en un mercat realment lliure.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

L'intervencionisme està arrelat a la mentalitat europea. El centralisme francès derivat del despotisme il.lustrat dels segles XVII i XVIII va ser heretat pel model d'estat fruit de la il.lustració. Per altra banda la burocràcia provinent de l'imperi austro-húngar ha estat aportada pels països germànics.

Si a tot això li afegim, com a agravant, els darrers tres segles d'intervencionisme borbònic i dictatorial que ha tingut Espanya, el resultat és que els ciutadans ho han assimilat fins i tot hormonalment.

espiadimonis ha dit...

Certament, lo d'aquest continent ja és genètic. La gent ni tan sols es planteja que hi han altres maneres de ferles coses.

Odalric ha dit...

És impossible. La gent te instal·lat al cervell "com funcionen les coses"

Tot i que s'ha demostrat que és la cultura liberal anglo-saxona la que ha triomfat, aquí encara anem amb formules continentals fracassades...

Molt trist.

Un indígena ha dit...

No només els horaris comercials o els períodes de rebaixes estan regulats. Molts sectors tenen el preu dels productes intervingut i sembla com si fos la cosa més natural: el pa, els llibres, la benzina, l'electricitat, etc.