dimecres, 23 d’abril del 2008

LA DARRERA CARTA DE MORDEJAI ANIELEWICZ

Avui fa 65 anys que Mordejai Anielewicz va escriure la seva darrera carta, mentre era dins el gueto de Varsòvia defensant la dignitat de tot un poble. És aquesta:


És impossible expressar amb paraules el que hem passat. Una cosa està clara, el que ha succeït sobrepassa els nostres somnis més audaços. Els alemanys han fugit corrent del gueto dues vegades. Una de les nostres companyies els ha resistit durant 40 minuts i un altre -més de 6 hores. La mina col·locada a l'àrea dels “fabricants de pinzells” ha explotat. Unes quantes de les nostres companyies ha atacat els alemanys mentre es dispersaven. Les nostres pèrdues personals són mínimes. Això també és un èxit. Y [Yechiel] ha caigut. Ho ha fet com un heroi, al costat d'una metralladora. Sento que estan passant grans coses i el que ens hem atrevit a fer és d'una importància gran i enorme...

A partir d'avui canviarem a la tàctica de guerrilles. Tres companyies sortiran aquesta nit, amb dues tasques: reconeixement i obtenció d'armes. Recordes, les armes de curt abast no ens són útils. Les fem servir molt rarament. Allò que necessitem urgentment: granades, rifles, metralladores i explosius.

És impossible descriure la condicions sota les quals els jueus del gueto estem vivint. Només uns quants de nosaltres podran resistir. Els que queden moriran més tard o més d'hora. El seu destí està decidit. En gairebé tots els amagatalls en els quals milers estem amagats no és possible engegar ni tan sols una espelma per manca d'aire.

Amb l'ajuda d'un transmissor hem escoltat la meravellosa notícia de la nostra lluita per l'emissora de ràdio “Shavit”. El fet que siguem recordats més enllà dels murs del gueto ens encoratja en la nostra lluita. La pau sigui amb tu, estimat amic! Potser un dia podrem tornar a trobar-nos! El somni de la meva vida ha esdevingut un fet. L'autodefensa del gueto haurà estat una realitat. La resistència i revenja armada jueva són fets reals. He estat testimoni d'una lluita heroica i magnífica dels jueus en lluita.

M. Anielewicz

Gueto, a 23 d'abril de 1943

4 comentaris:

Moré ha dit...

El 23 d'abril del 43 era erev shabat. Feia 3 dies de Pessakh i el gran aixecament. Tot i perdent ja havien guanyat, B"H .

espiadimonis ha dit...

Moré,
Has condensat tot el que es podia dir en una sola frase contundent i magnífica. Gràcies.

*MaRiA* ha dit...

Mai tindran tot l'honor que se'ls deu. El que els van fer és inhumà i ni la memòria pot arribar a cobrir tot el dolor que van patir. Com tampoc la memòria pagarà tot el mal que els van fer. Malauradament, és l'únic que s'hi pot fer...

espiadimonis ha dit...

Maria,
Certament, el que va sofrir el poble jueu és una cosa mai vista. Fa un temps vaig començar a llegir el llibre de la Hannah Arendt titulat "Los orígenes del totalitarismo". Vaig haver de deixar-lo per manca de temps i de capacitat intel·lectual, però una de les coses que em va quedar clara és que una de les constants dels totalitarismes, es a dir, del nazisme i el comunisme, ha estat la persecució del poble jueu.
Per tal que aquestes coses no tornin a passar, és imprescindible donar-les a conèixer, així com recolzar l'estat d'Israel, única garantia real de que això no es tornarà a repetir.