dijous, 22 de juliol del 2010

DICTADURA DE MERCAT

Quan va començar la crisi financera i econòmica en la qual estem immersos, molta gent va proclamar, amb una alegria gens continguda, que el capitalisme havia mort i que ara s’imposava un canvi de paradigma. No recordo que diguessin quin, però m’imagino que devien pensar en el que hi havia allà per l’alçada de l’Europa oriental ara fa una mica més de vint anys. Sempre m’ha encuriosit que la gent en general, davant de nous reptes i problemes, cerquin solucions antigues i sinistres que ja han estat més que superades i que la realitat s’ha encarregat de col·locar al calaix de l’oblit.

Tot això ve a tomb pel comentari d’un inefable presentador de televisió que es veu que va dir que hi ha una dictadura del mercat. Jo no he vist el vídeo, perquè tinc altres coses més edificants a fer, però potser ho va dir amb ironia o de broma, perquè si de debò s’ho creia, si de debò té aquest pensar antediluvià, caspós, marxista, i tronat, començo a entendre perquè en aquest país no aixequem el cap ni l’aixecarem mai.

¿És que potser es pensa que en l’Espanya de Franco, aquella Espanya intervinguda, governada com si fos un immens quarter on el govern planificava l’economia i s’atorgava monopolis dels sectors anomenats estratègics, el consumidor era més lliure?

¿O potser es pensa que àdhuc avui dia, amb una economia que pretenen fer passar per liberal, el govern pren decisions desinteressades i de bé públic? Si és així només cal que miri les grans infrastructures civils, obres faraòniques que jauen mortes de fàstic, com per exemple línies i estacions de TGV en llocs desèrtics, o autopistes en llocs on entre automòbil i automòbil s’hi podria fer una barbacoa enmig de la via amb sobretaula i becaina ben inclosa sense cap risc degut a l’escassa freqüència de pas...

Si el mercat fos de debò lliure, el que en realitat hi hauria seria una dictadura del consumidor, perquè és aquest el qui té la clau de tot; premia l’empresa que millor l’abasta o li ofereix serveis i castiga a la desaparició la que el maltracta. Però clar, quan s’ha estat o s’és un antiliberal ja se sap que la cabra tira pa’l monte...

2 comentaris:

Rita ha dit...

M'ha fet il·lusió llegir-te de nou. Espero que tot vagi bé.

Ja saps que no entenc massa de tot això, però em segueix agradant molt llegir-te sempre aprenc alguna cosa.
Un petó, espiadimonis!

Artur ha dit...

Enhorabona Espiadimonis per haver decidit agafar la ploma telemàtica altre cop!

Tornant al comentari: la paraula "dictadura" quan parlem de mesures liberals, llibertat, mercat o liberalisme és la més interposada pels seus detractors. Curiosament "dictadura" és contrària, divergent i antònima a "llibertat". Els mateixos que parlen de la "dictadura del mercat" busquen les millors ofertes en telefonia, vehicles i qualsevol necessitat quotidiana.