dilluns, 11 de juny del 2007

GLOBALITZACIÓ

Fa uns dies van fer una petita enquesta a la ràdio demanant si els seus oients consideraven la globalització com una cosa bona o dolenta. Al viure en un país on entre la premsa hi regna la idiòcia i no han sabut mai tractar el tema de la globalització en la seva justa mesura, el resultat era previsible: més d'un 70% d'oients van manifestar que la globalització era una cosa dolenta.
Mai he sentit en aquest país cap mitjà de comunicació que tracti aquest tema com es mereix, bé sigui fent un debat o bé entrevistant a algú que expliqui a la massa de població ignorant què és exactament la globalització. La globalització significa, per damunt de tot, llibertat. Llibertat d'informació, de persones, de mercaderies i de capital. Internet, per exemple, és globalització. Ens permet compartir i traslladar informació arreu del món de manera instantània i lliure exceptuant els països totalitaris com ara la Xina. Europa també funciona com un exemple de globalització a escala continental. La supressió de duanes per les persones, mercaderies i els capitals són una bona mostra de globalització. I no crec que això pugui ser vist de manera negativa, a no ser que un sigui un pusil·lànime.
Al suprimir duanes i control de l'estat en persones, mercaderies i capitals, els polítics perden poder, retallant així el perímetre de l'estat i fent a les persones una mica més protagonistes de la seva vida. Altrament, i per molt que sembli el contrari, els polítics no els agrada la globalització i no fan gaire res per tal que s'imposi per la raó que més amunt he exposat: la pèrdua de poder per part seva. Però no patiu, el món va fent el seu camí i la globalització no pot ésser aturada. El futur ens espera...

2 comentaris:

Un indígena ha dit...

Efectivament, la premsa de casa nostra s'entesta en presentar el concepte "globalització" lligat sempre a notícies negatives que, a més, sovint no tenen res a veure amb la globalització. Però tant se val. Qualsevol cosa dolenta que té lloc a escala internacional és "conseqüència de la globalització".

Odalric ha dit...

De veritat que vivim en una societat que no vol pensar ni 2 minuts...