dimarts, 25 de gener del 2005

LA REFORMA ELECTORAL

Darrerament estem assistint a l'enèsim espectacle que els partits polítics ens obsequien. Es tracta de la reforma de la llei electoral. Uns reclamen la reforma orientada al lema "una persona, un vot", d'altres volen donar més poder als territoris de comarques. Tan en un cas com en l'altre no tenen arguments o són molt dèbils; senzillament, defensen la reforma que els beneficia.

Més enllà d'aquestes disputes que els fan bullir l'olla, en el fons no deixen de tenir raó totes dues demandes. És injust que un vot valgui més en un lloc que en un altre, i és injust que un petit territori tingui més força que la resta del principat.

La solució és molt senzilla: fer dues cambres legislatives. Una cambra baixa on els diputats fossin escollits a circumscripció única i en llistes obertes, i on cada vot valgués igual tan a Barcelona com a Tremp, i un altre cambra, que faria de Senat, on cada comarca enviés un diputat.

Algú podria dir que tot això ens costaria més car. Jo crec que no hauria de ser necessàriament així, la cambra baixa podria tenir menys diputats del que ara té el parlament, i sempre es podrien retallar els privilegis que ara tenen i tan cars ens costen.

El resultat seria un sistema polític basat en contrapoders. Haurien de negociar i pactar-ho tot, que seria el més normal.