dilluns, 27 de desembre del 2004

SOBRE EL SISTEMA EDUCATIU

Fa unes setmanes, va sortir una notícia anunciant el pobre nivell educatiu dels nostres estudiants. Com que no crec que els nostres nois i noies siguin més estúpids que, posem per cas, els escandinaus, aleshores hem de cercar les causes en altres efectes.

Doncs sí, he dit causes en plural perquè no crec que n'hi hagi una de sola. Em seria molt fàcil carregar contra el professorat o contra el sistema imposat per una trepa de pretesos gestors polítics o fins i tot els pares. En tot cas, crec que les causes es poden trobar en una barreja de tots tres en una proporció variable segons cada cas.

Estic segur que bona part dels professors són bona gent que fan el que poden davant l'allau de bèsties que accedeixen a l'escola, però alguns d'ells deixen molt que desitjar, només preocupats en inflar els caps dels alumnes amb bestieses passades de moda. Sóc partidari d'ensenyar l'alumne a pensar i a preguntar-se el per què de tot, la qual cosa significa que la doctrina ha de quedar fora de l'escola i els professors han de ser sensibles a l'hora de formar futurs ciutadans lliures i responsables.

D'altra banda, el sistema educatiu és el més lamentable que mai ha existit en aquest país. L'aprovat general mai no estimularà a cap alumne a superar-se. Més d'un alumne es deu preguntar : Per què estudiar si passem de curs igual? No hi ha competitivitat perquè, pobrets, es podrien traumatitzar. Estem criant una generació de dropos ignorants, tard o d'hora ho pagarem. De fet, ja es comença a notar, fins i tot la meva generació ja no es tan brillant com l'anterior, tot i ser molt superior a l'actual.

Sobre els pares, ai las, potser valdria més que no en parlés. Mai s'ha vist una generació de pares que hagi dimitit més de les seves responsabilitats educatives vers els seus fills. Tal vegada sigui el sentiment de culpa per la poca atenció que els pares dispensen als seus fills, en tot cas, ni els volen educar ni deixen que els hi eduquin. Molts pares deixen els seus fills en mans d'un sistema perniciós, on no hi tenen res a dir i, en cas que en tinguessin, dubto molt que fessin servir aquest dret: és molt més còmode i fàcil que els altres et facin la feina i els papes, mentrestant, a beure cervesa al bar o a mirar les porqueries que emeten per la televisió. Aleshores és quan es comença a entendre perquè hi han fills que peguen els seus pares o els insulten dient-los fills de puta...