La resposta m’ha vingut ràpida com un llamp. Només cal que compari la nació catalana i la castellana.
dimecres, 28 de desembre del 2005
PRODUCCIÓ VS. ESPOLIACIÓ
La resposta m’ha vingut ràpida com un llamp. Només cal que compari la nació catalana i la castellana.
divendres, 23 de desembre del 2005
XANTATGE O CASUALITAT?
Ara, casualment, un parell de dies abans que l’arqueòloga alemanya, Susanne Osthoff, fos alliberada pels seus segrestadors, Hammadi ha estat posat en llibertat i facturat cap al Líban, el seu país. El govern alemany nega tota relació amb ambdós casos, però el cas és que la casualitat és molta.
Suposant la relació entre els dos afers aquest afranquiment és, a judici dels experts, un acte insensat i perillós del govern alemany, perquè projecta una imatge de covardia i debilitat, i estimula la continuació dels segrestos i actes de terrorisme com a manera d’aconseguir els seus propòsits. Jo afegiria que el què s’està fent es donar un avís als terroristes que aquí a Europa no es tenen prou pebrots per lluitar contra aquesta xacra.
dijous, 8 de desembre del 2005
ES BUSQUEN ELS DINERS
Tot això ve a tomb perquè a la web de la Fundació Catalunya Oberta, ha aparegut una informació dient-nos que la Diputació de Barcelona ha aprovat els pressupostos per l'any 2006, però sense dir-nos com i de quina manera se'ls pensa gastar, cosa absolutament mancada de respecte cap els contribuents. A més ens diu que el pressupost ha augmentat en un 12,7% respecte al del any anterior, la qual cosa significa menys llibertat de decisió i menys poder adquisitiu pel poble. Tan adormits estem que no ens adonem que ens aixequen la camisa? Com és possible tanta passivitat davant aquest increment de l'estatisme i la presa de pèl que significa no donar la més mínima informació de com es gasten els nostres calers?
dissabte, 3 de desembre del 2005
UN ALTRE SUBVENCIÓ
diumenge, 27 de novembre del 2005
DECIDINT
dissabte, 26 de novembre del 2005
LA VAGA I LA LLEI
En un altre ordre de coses, el comitè d’empresa demana a les autoritats polítiques que s’impliquin. No entendré mai per què la gent s’entesta a posar-se per damunt les lleis que regeixen per a tots. ¿ No és situar-se per damunt les lleis que algú demani als polítics excepcions per a si mateixos? Fins on jo sé, els expedients de crisi, les reduccions de plantilla, les suspensions de pagament i altres estratagemes empresarials, són regulades per la llei, i a ella s’han de sotmetre. Si per desgràcia una empresa compleix els requisits per presentar un pla d’ajustament, no podem pas rebutjar-li. Altrament, si no ens agrada, hem de canviar les regles del joc, i fer-ho abans que soni el tret de sortida.
divendres, 11 de novembre del 2005
PROFESSORS INÚTILS
Tot això ho he recordat en veure les xifres dels resultats escolars del nostre país contrastant-los amb d'altres països europeus. Amb la pràctica totalitat del ensenyament nostrat situat dins les urpes de l'estat, no he sentit ningú queixar-se del fet que l'ignorància supina dels nostres joves sigui deguda a la desídia d'un sistema acompanyada de la dimissió dels pares. Si el nostre sistema educatiu fos privat, les queixes cap aquest sentit haguessin estat ràpides i amb veu ben alta.
dissabte, 5 de novembre del 2005
PROGRÉS VS. ESTUPIDESA
És clar que, els polítics, en un país de lliure mercat els és més difícil el governar amb despotisme. Chávez, al controlar els pous de petroli del seu país, controla també els mitjans de subsistència i en conseqüència també la voluntat dels subvencionats. És per això que no vol ni sentir-ne a parlar de cap zona de lliure comerç al continent americà. Per a ell significaria fer unes reformes econòmiques que tard o d’hora portaria la societat civil del seu país a no dependre del seu govern per sobreviure. La ignorància i la incultura de la gent assistint a la manifestació i lloant la política de Chávez ha fet la resta.
diumenge, 30 d’octubre del 2005
UNA CURIOSITAT
dimecres, 26 d’octubre del 2005
ES BUSCA
dilluns, 24 d’octubre del 2005
COP ALS FONAMENTS DE LA DEMOCRÀCIA
diumenge, 23 d’octubre del 2005
PIB USA vs. EU
dissabte, 22 d’octubre del 2005
DIES DE XALA
dimecres, 12 d’octubre del 2005
EL PREU DE LA BENZINA
Una autèntica economia de lliure mercat és aquella on els preus no són intervinguts pel govern i gràcies a això trameten una informació molt important, ens diuen si un producte és escàs o si hi ha gent molt interessada en adquirir-lo. Si afegim que en una economia lliure no existeixen els monopolis per tal de garantir els drets del consumidor, veurem que aquests poden rebutjar la compra d’un article si sobrepassa les seves expectatives de preu i preferir comprar altres articles o serveis. I és així com s’hauria d’actuar en el cas dels transportistes, si s’apuja el preu dels carburants, automàticament ells haurien de repercutir l’augment a la seva clientela, i tal vegada, si els seus clients veuen que el preu és inadmissible, aquests poden preferir el transport per ferrocarril, o comprar les mercaderies més a la vora per estalviar-se els costos del transport a llarga distància. Els transportistes però, prefereixen la "solució pagesa", es a dir, l’extorsió al govern tallant carreteres i molestant al comú dels mortals, que és, com sempre, el qui acabarà pagant les factures.
dimarts, 4 d’octubre del 2005
L'INTERVENCIONISME DE L'INSERSO
Pels que ara quedem treballant com a ases i pagant per coses que nosaltres no veurem mai la pregunta és: Per què el govern intervé l’economia prenent diners de tots els contribuents per fer coses que la societat civil pot fer per si sola? Els amics del comunisme diuen que d’aquesta manera s’allarga la temporada turística i es conserven llocs de treball dins el sector de la hostaleria, llocs que d’altre manera es perdrien. Això és una fal·làcia de l’alçada d’un campanar, perquè l’únic que es fa és distorsionar l’economia pel fet d’intervenir-la, i prendre la llibertat d’elecció dels contribuents. Si el govern no s’immiscís en aquests afers, la gent tindria a les butxaques els diners que l’estat no hagués recaptat per aquest motiu, i acte seguit se’ls gastaria de la manera que a ells els hi abellís, reactivant altres sectors que al seu torn absorbirien els treballadors que haguessin estat acomiadats dels hotels al acabar la temporada. Els diners circularien d’igual manera, però ho faria en la direcció que volgués la societat, no el govern.
La gent no veu que per aquest camí, cada dia paga més impostos (ara estem treballant gairebé 5 mesos al any pel govern) i tampoc no se n’adona que juntament amb els diners, se li pren la capacitat de decidir en què se’ls ha de gastar, perquè ja ho fa un altre per ells.
dissabte, 1 d’octubre del 2005
PASSOS CAP AL DESASTRE
Com que l’estat té la propietat de la indústria petroliera, que representa la quarta part del PIB, això fa que tingui el domini complet de l’economia del país. Ja fa temps que el govern amenaça i expropia empreses que no segueixen els seus dictats.
Com a cas concret de política intervencionista i antiliberal, esmentaré el cas de molts grangers privats, els quals estan sent pressionats per totes bandes. Fins i tot si van als bancs privats en busca d’un crèdit, necessiten un certificat de “granja productiva”, certificat que només poden aconseguir mitjançant una agència estatal. Curiosament, a tots aquells que varen signar una petició de referèndum contra Chávez, els hi ha “perdut” els papers que en els seu dia van portar per tal que els concedissin l’esmentat certificat.
En aquest país es pot aplicar perfectament aquella dita que diu: Cada pas que es fa del capitalisme cap a una economia planificada, és necessàriament, un pas més a prop del absolutisme i la dictadura.
divendres, 30 de setembre del 2005
PA PER AVUI, FAM PER DEMÀ
No tot van ser flors i violes en el bàndol alemany, molts militars estaven atemorits de la reacció de França i Gran Bretanya a la política expansionista de Hitler. Quan el dictador nazi revelà la seva intenció de fer força pel retorn dels sudets, el cap d’Estat Major, General Beck, redactà un memoràndum exposant la seva creença de que el programa d’expansió de Hitler podia portar a una guerra catastròfica i la consegüent ruïna d’Alemanya. Aquest informe, una vegada llegit i aprovat per una junta de generals, fou enviat a Hitler, i com aquest no mostrà signes de modificar la seva política, el general dimití. Hitler assegurà als seus generals que ni França ni Gran Bretanya acudirien en defensa de Txecoslovàquia, però els militars pensaven de manera molt diferent, arribant al punt de planejar un cop de força, arrestant a Hitler i als alts caps del nazisme. Tot es paralitzà davant d’un esdeveniment inesperat: Chamberlain accedí a les demandes de Hitler sobre Txecoslovàquia, i França també s’hi conformà, amb les conseqüències tan nefastes pel poble Txecoslovac, que tots coneixem prou bé.
Per a Chamberlain, l’acord signat a Munic representava “la pau al nostre temps”, i per Hitler, significà un triomf espectacular, no només sobre els seus enemics exteriors, sinó també sobre els seus generals. Aquests, quan es veieren derrotats, perderen influència sobre els demés i la confiança en si mateixos. Per cert que Churchill digué, a la Cambra del Comuns, que l’acord signat per Chamberlain fou “una derrota total sense atenuants”.
Quan avui dia es parla d’aliances de civilitzacions i s’acota el cap davant les provocacions de qui vol destruir el món occidental, no puc deixar de considerar aquest episodi concret de la història, i pensar que si en aquell moment s’hagués intervingut, potser el món s’hagués estalviat milions de víctimes. Espero pel bé de tothom que, encara que el nostre continent sigui un ignorant en història, aquesta sigui tan benèvola amb nosaltres que ens deslliuri de tornar a repetir-la.
dimecres, 21 de setembre del 2005
HEROIS O TRAÏDORS?
dilluns, 12 de setembre del 2005
LLIBRES DE FRANC? DEIXEU-ME QUE RIGUI!!
El govern gallec ha dit que enguany pagarà els llibres escolars als nens. Crec que el govern de castella-la manxa també els paga de fa temps. És curiós com dos de les autonomies més pobres es dedica a fer demagògia amb aquest tema. Potser és que són pobres perquè fan demagògia.
Algú de vosaltres potser pensarà que és de justícia que als pares els surtin de franc els llibres dels seus fills. Jo us dic que això és impossible. I és impossible perquè els llibreters no regalen pas els llibres, sinó que a canvi d'un pack de llibres entregat a un nen, rebran un ticket que al seu torn bescanviaran per diners a l'ajuntament, generalitat o delegació del govern central. I la pregunta és: com es financia un govern? La resposta la sabeu tots molt bé, amb impostos recaptats a tots els contribuents, tinguin o no nens al seu càrrec. Això significa que els govern haurà de apujar els impostos en la mateixa proporció que se'ls gastarà per subvencionar llibres. És a dir, si una família pagaria 300 € per comprar llibres al seu fill i, amb una nova llei, el govern se'n fes càrrec, aquest mateix govern cobraria 300€ més d'impostos a aquella mateixa família. De fet, serien una mica més de 300 €, perquè hauria d'incrementar al plantilla de funcionaris per gestionar tots els tràmits inherents d'una burocràcia més el material d'oficina, tan el que s'usa a la feina com el que s'expolia per endur-se'l a casa, com fan tots els treballadors que es dediquen al ram administratiu, tan públics com privats.
I ha, però, una cosa més important que els diners que el govern s'emporta cada vegada que s’immisceix en els afers de la gent, i és la llibertat d'elecció. I es que aquesta deixadesa que té la gent en els seus afers és molt ben aprofitada pels governs per envair parcel·les de poder que no li pertocarien si la gent no tingués por d'assumir les seves responsabilitats.
I és que ja ho va dir el gran Ludwig Von Mises: "L'intervencionisme no pot ser considerat com un sistema econòmic destinat a romandre a perpetuïtat. És un mètode per la transformació del capitalisme al comunisme en una sèrie de passes successives."
diumenge, 11 de setembre del 2005
PRIVATITZACIÓ? SÍ, GRÀCIES.
“Can levees and pumps and disaster management really be privatized? Not only can they be; they must be if we want to avoid ever more apocalypses of this sort. William Buckley used to poke fun at libertarians and their plans for privatizing garbage collection, but this disaster shows that much more than this ought to be in private hands. It is not a trivial issue; our survival may depend on it.”
Ens parla de l’huracà Katrina i aprofita per fer una defensa racional i sense estridències de la privatització.
Llegeix-ho tot aquí.
dissabte, 10 de setembre del 2005
GAS NATURAL vs. ENDESA
Jo no sé massa coses d'economia, ni sé si aquesta fusió entre Gas Natural i Endesa vulnera les normes contra els monopolis, en tot cas ja hi han organismes que s'encarregaran d'estudiar-ho i, si són imparcials i independents, podem estar segur que la resposta serà la adequada. Però hi ha hagut gent que, tenint-se per liberals i emparats per mitjans de comunicació que també fan ostentació de liberalisme, han escopit la bilis tòxica que porten dintre seu. Han arribat a dir, sense por de fer el ridícul, que "La Caixa" cerca amb aquesta operació la independència política de Catalunya. Aquesta és només una de les moltes frases que han deixat anar, n'hi han moltes més que no cal repetir perquè no vull que us moriu de riure.
Si aquesta genteta fos liberal de debò, hagués mirat aquesta operació com el que realment és, una simple operació de mercat en la qual els accionistes d'ambdós companyies són els únics que han de decidir el destí de llurs societats. ¿O és que és normal que la dreta cavernícola espanyola i els seus acòlits prefereixin que una empresa forana controli Endesa abans que ho faci una de catalana?
NOTICIES DE LA SETMANA
William Rehnquist, president del Tribunal Suprem dels Estats Units des de 1986, va morir després d'una llarga batalla contra el càncer de tiroides. Bush ha proposat que sigui John Roberts, (el qual havia triat prèviament per suplir la vacant creada per la jubilació de Sandra Day O'Connor), el que ocupi el seu lloc al capdavant de la justícia americana. L'audiència del Senat per confirmar el lloc, començaran dilluns dia 12 de Setembre, després de ser posposades per una setmana.
California esdevingué el primer estat nord-americà en debatre una llei sobre el matrimoni homosexual. Ara és sobre la taula del governador Arnold Schwarzenegger, que ha dit que la vedarà.
Paul Volcker, antic cap de la reserva federal nord-americana, presentà el resultat d'una investigació del programa "petroli per aliments" de la ONU, i l'acusa de ser un niu de corrupció i incompetència. Kofi Annan, ha admès que l'informe és rigorós, però no presentarà la dimissió.
Per primera vegada, el Primer Ministre de l’Índia, Manmohan Singh, ha sostingut converses a Delhi amb un grup de separatistes del Kashmir.
Actuant com a President de torn de la Unió Europea, Tony Blair ha signat un acord de cooperació amb l'Índia. El tractat inclou temes com el comerç, la seguretat, el canvi climàtic i la recerca i desenvolupament.
Periodistes Sense Fronteres acusa a Yahoo! de subministrar informació al govern xinès que ha portat a la presó un periodista. Yahho! ha refusar fer-ne cap comentari.
Jacques Chirac ha sortit del hospital on era per sotmetre's a tractament per a una enfermetat cardiovascular. La seva enfermetat ha encès de nou la xispa entre els dos pretendents a succeir-lo, el ministre de l'interior, Nicolas Sarkozy i el Primer Ministre Dominique de Villepin.
diumenge, 4 de setembre del 2005
CRONOLOGIA D'UN DESASTRE
25 d'Agost: Katrina arriba a Florida, mata 3 persones i deixa sense fluid elèctric a més d'un milió de persones. Assoleix la categoria 1 d'huracà i es dirigeix a l'oest del golf de Mèxic.
26 d'Agost: Els mitjans de comunicació respiren alleujats mentre veuen signes de debilitament del "Katrina" i s'espera que giri cap al nord i arribi, com a tempesta tropical, a determinades zones de Florida.
26 d'Agost, a les 5PM.: EL NHC (National Hurricane Center) anuncia un canvi en la ruta prevista del "Katrina". Ara amenaça els estats de Louisiana, Mississippi, Alabama i Florida, i els estats al nord de la seva ruta.
27 d'Agost: Contra totes les expectatives, el "Katrina" assoleix la categoria 3, i sembla dirigir-se a la frontera Louisiana-Mississippi. Les previsions són que Nova Orleans rebrà fins a 11 polzades de pluja (uns 28 centímetres). L'alcalde de Louisiana proposa l'evacuació voluntària de la ciutat, però la recomanació és ignorada gairebé per tothom, segons la premsa. El President Bush també ordena l'estat d'emergència per Louisiana, pas previ per rebre assistència federal, i ordena al FEMA (Federal Emergency Management Agency) que estigui preparada per actuar.
28 d'Agost: El "Katrina" assoleix la categoria 5 (la màxima), a 250 milles al sud de la desembocadura del Mississippi, amb vents sostinguts de 175 mph (més de 300 qulòmetres per hora). L'alcalde de Nova Orleans ordena l'evacuació obligatòria de la ciutat. Les autoritats de l'estat del Mississippi (a la dreta de Louisiana) segueix la tempesta, però no ordena evacuar.
29 d'Agost, 6:30 AM: El "Katrina" arriba a Louisiana com a tempesta de categoria 4, amb vents de 140 mph (uns 260 quilòmetres per hora). Un mur d'aigua d'aproximadament 20 peus d'alt (uns 6 metres) s'estavella contra la costa al llarg d'una línia de més de 200 milles d'ample (més de 300 quilòmetres).
30 d'Agost: El "Katrina" es debilita i esdevé depressió tropical prop de Clarksville, a l'estat de Tennessee.
Si voleu veure unes fotos de la previsió de la ruta del huracà, (huracà molt imprevisible) aneu aquí:
També hi ha text, molt llaminer per cert, però és en anglès.
dimecres, 31 d’agost del 2005
LA TONTERIA DE SEMPRE
dimarts, 30 d’agost del 2005
ELS RENYS DE LA MINISTRA
diumenge, 28 d’agost del 2005
MONT PELERIN SOCIETY
El grup s’auto anomenà Mont Pelerin Society. Posaren de relleu que no intentaven crear cap ortodòxia, formar o integrar-se a cap corrent polític, o fer propaganda. L’objectiu era facilitar un intercanvi d’idees entre experts que pensessin de manera semblant en l’esperança d’enfortir els principis i la pràctica d’una societat lliure i estudiar la manera de treballar, les virtuts i defectes del sistema econòmic del mercat.
Transcorreguts 58 anys, s’han celebrat 32 trobades generals i 27 de regionals per tot el món, i el nombre de membres ha pujat a més de 500. Homes i dones de gairebé 40 països de diversa disciplina acadèmica, edat i renom.
Llegiu la resta aquí.
divendres, 26 d’agost del 2005
QUINES COSES PASSEN!
En el primer cas, de confirmar-se, es tractaria d'un cas ben lamentable, tan per la mort en sí com de l'engany portat a terme per la policia, però tinc la suficient confiança en el sistema judicial britànic i no dubto que indagarà per fer sortir a la llum la veritable versió dels fets.
En quan a l'enviament d'experts per part del Brasil, tot i legítima, no vaig poder evitar pensar en els assassinats dels "meninos da rua", en les corruptel·les dels polítics que han sortit a llum darrerament, en les morts de tanta gent a mans de les màfies que impunement destrossen la selva amazònica, en els segrestos que pateix la gent amb una mica de possibles i en tants altres casos d'injustícies al bell país sud-americà. Per què no posen el mateix zel en esbrinar les morts i/o injustícies del seu país com l'estan posant amb el jove mort per la policia britànica?
divendres, 5 d’agost del 2005
L'AIGUA MALBARATADA
(Me'n vaig de vacances, tornaré a publicar d'aquí a unes tres setmanes. Bones vacances a tothom)
diumenge, 31 de juliol del 2005
ELS CAS DELS CRANCS HEIKE
Un cas estrany i sorprenent degut no a l'evolució natural sinó a l'acció humana el tenim en els crancs Heike. Aquells de vosaltres que vau veure en el seu dia la sèrie Cosmos potser el recordareu, per si no ho vau veure o no us recordeu, us refrescaré la memòria.
L'any 1185 el Japó tenia un emperador de set anys que es deia Antoku. Nominalment, era el cap de un clan de samurais que s'anomenaven els Heike. Aquest clan feia anys que lluitava contra un altre clan, els Genji. Ambdós clans reivindicaven antics drets per a ostentar el tron imperial. Arribà el dia de l'enfrontament decisiu que s'havia de lliurar en un mar interior del Japó anomenat Danno-ura. El petit emperador anava a bord juntament amb la seva àvia, anomenada Nii. Els Heike foren superats en nombre i tàctica i l'àvia decidí que ni ella ni el nen serien capturats per l'enemic, per això, agafà el nen i es llençà a l'aigua, enfonsant-se per no tornar a sortir més. La majoria de supervivents també es llençaren al mar per ofegar-se. Tota la flota Heike quedà destruïda i només sobreviurien 43 dones, dames d'honor de l'antiga cort, que foren obligades a malviure venent flors i altres favors als pescadors de la zona. La descendència d'aquestes dames encara ara celebra un festival anual el 24 d'abril per tal de commemorar la batalla.
Els pescadors del lloc, asseguren que els samurais Heike encara passegen pel fons del mar, i per demostrar-ho, et poden ensenyar una mena de cranc que viu dins l'aigua. Aquest cranc, té a la closca unes marques sorprenents que fan que s’assembli a una cara de samurai. La resposta a la pregunta de com pot ser que això hagi estat així és molt fàcil. Imaginem que algun avantpassat d'aquest cranc tingués, per casualitat, unes marques que fessin que s'assemblessin, ni que fos remotament, a una cara humana. Si els pescadors haguessin tingut escrúpols de menjar-se un cranc així, això posaria en marxa un procés evolutiu. Si ets un cranc que no te una closca en forma de cara, se't menjaran; però si la teva closca te forma de cara, et tornaran al mar i podràs continuar tenint descendents per perpetuar el teu llinatge amb closca en forma de cara humana. Amb el pas de generacions, aconsegueixes que la closca del cranc tingui, no ja una forma de cara ben definida, sinó que la cara sigui la d'un oriental, i fins i tot, la cara d'una persona enfadada simulant un guerrer samurai en combat.
Tot això no ho han fet els crancs, aquesta selecció ha estat imposada des de fora. Una selecció feta de manera més o menys conscient pels pescadors de la zona. I si això ha estat així en encara no un miler d'anys, ¿què pot arribar a fet la natura amb milers de milions d'anys?
Per descomptat, aquests crancs no són els únics que l'home a fet canviar d'aspecte. Totes les bèsties i plantes domesticades, han sofert canvis de la mà del home per tal de millorar-ne el rendiment. Una mena de enginyeria genètica feta a l'antiga.
dissabte, 30 de juliol del 2005
EL SISTEMA EDUCATIU
Per solucionar aquest problema, les escoles públiques haurien de desaparèixer. I abans que els amics de l'estalinisme no es posin les mans al cap i m'acusin de sectari, deixeu que m'expliqui. Tot i que la davallada brutal de despesa que suposaria per a un govern deixar de subvencionar una escola pública també suposaria una rebaixa d'impostos extraordinàriament significativa vers les famílies i, com a conseqüència de l'increment de capital molts es podrien pagar l'escola privada, entenc que hi haurien famílies que tot i així no s'ho podrien pagar. La solució, doncs, seria que l'estat continués finançant l'escola però sense dictar-ne la doctrina i fes un ingrés mensual en nom del nen a favor de l'escola privada que els pares haguessin triat. Naturalment, l'estat només pagaria l'escola a les famílies la renda de les quals els permetés de pagar les mensualitats perquè, ¿ algú em pot dir si és justícia social que una parella amb 3.000€ mensuals d'ingressos se li pagui una escola quan s'ho podrien finançar ells mateixos sense problemes? Amb tot això s'aconseguiren tres coses:
1er. Els pares recuperarien el protagonisme que ara se'ls nega en l'educació dels fills, podrien triar no tan sols l'escola, sinó també de fer un seguiment de l'eficàcia del professorat, triar l'escola segons els valors que la sostenen i també controlar el temari.
2on. L'estat s'estalviaria un munt de diners, finançant a la família un percentatge variable en funció de la renda familiar i nombre de fills que tingués en edat escolar. A més, al estar demostrat que l'empresa i la iniciativa privada estalvia molt més que la desídia i malbaratament públic, el guany monetari per a la societat seria doble.
3er. Al no controlar les escoles, l'estat deixaria de manipular els nens adoctrinant-los amb ximpleries com, per exemple, l'antiliberalisme que avui impera a les aules. (Una mostra la van donar al portar a infants de 4 o 5 anys a les manifestacions en contra de la guerra del golf, manipulant així a uns infants que no sabien el què feien).
En definitiva, la recerca de la millora educativa no estaria pas barallada amb l'economia financera, però ara i aquí, cercar solucions imaginatives i proposar-les en aquest país dominat per una ceguesa estatista i amb una ferri control per part dels polítics de la cultura i l'educació, és com picar en ferro fred. Essent així les coses, mai es podrà aconseguir la llibertat d'ensenyament que tant necessitaríem per encarar els reptes del futur, un futur que ve més ràpid del que ens pensem i que ens deixarà encara més endarrerits del que ara estem, empastifats per unes cabòries que el món civilitzat i liberal ja fa anys que ha rebutjat.
dimarts, 26 de juliol del 2005
UNA MICA D'IGUALTAT
Jo, que sóc batejat però em declaro formalment ateu i allunyat de la religió, no puc per menys que donar ànims a aquestes dones i desitjar-los-hi que tinguin sort en la seva tasca. Si fos per mi, els capellans es podrien casar, les dones podrien ser ordenades i, a més, el rector/a d'una església seria triat democràticament entre els seus fidels.
ELS PAGESOS
No hi ha any que no els senti queixar-se del temps que fa. Si plou, perquè plou; si fa sol perquè fa sol; si cau pedra, perquè cau pedra; si gela, perquè gela. La qüestió és no parar de queixar-se mentre paren la mà al govern de torn per tal que els hi ompli de diners. No podrien assegurar les collites i deixar-nos en pau de una maleïda vegada? Per què els haig de pagar jo la seva imprevisió? No saben el que és una economia de lliure mercat? Es pensen que vivim en una país comunista?
Segurament que algú dirà que no hi ha cap asseguradora que vulgui córrer el risc d’assegurar-los la seva feina. Suposant que això fos veritat, per què no constitueixen una mútua asseguradora entre ells? Ens han demostrat amb escreix que saben actuar units quan han tallat carreteres cremant pneumàtics, llençant fems contra la façana de la conselleria, i molestant la gent que anava per la carretera fent-los arribar tard a la feina o als seus llocs d’esbarjo i descans. I aquest és per a mi el punt clau del tema. La unió que fan els pagesos està destinada única i exclusivament al seu benestar particular, perjudicant si convé, a la resta de la societat. Com menys diners demanessin i com més solucions originals posessin en pràctica contribuint al progrés col·lectiu, més necessaris es farien i més defensors trobarien dins la societat. Ara com ara, com que s’emporten bona part dels meus impostos sense donar-me res a canvi, només desitjo que fracassin.
dissabte, 23 de juliol del 2005
SUÈCIA
En el nostre petit país, dominat per un substrat de cultura marxista, proposar hospitals i escoles privades et converteix, automàticament, en un ésser ultraliberal, pervers i escanyapobres. Però els fets canten, qui no els vulgui veure, o bé és un ignorant, o bé una persona moguda per dogmes.
divendres, 22 de juliol del 2005
UNES QUANTES PREGUNTES
dimecres, 20 de juliol del 2005
EL TAPA-BOQUES
dissabte, 16 de juliol del 2005
SERPENTINE
"Serpentine" és un club de corredors, i va dirigit a tothom: homes, dones, infants i vells, novells i veterans i la seva filosofia és divertir-se pel fet de córrer. Segons ells, tothom és benvingut i pot afiliar-se al club. O sigui que ja ho saps, si t'agrada córrer i vas a viure a Londres, no perdis l'oportunitat.
dimecres, 13 de juliol del 2005
LLEPOLIES VS. BOMBES
dilluns, 11 de juliol del 2005
EXCUSES PER LA MORT
Diuen que estan ensorrats a la misèria. Potser sí però, és que potser Bin Laden és pobre? Ho són els dictadors i sàtrapes que ocupen el poder als països àrabs? I aquells que tenen petroli? Per què no aboquen els beneficis de la producció a la millora del seu poble i no dins les seves pròpies butxaques? La prosperitat de que gaudim a occident és resultat i producte del lliure mercat, no de l'explotació de tercers països.
En quan al tema de Palestina, Bin Laden mai no s'hi ha interessat perquè li importa un rave. El problema de Palestina té uns quants cognoms, i la majoria d'ells són àrabs, Arafat n'és l`últim, com el Gran Muftí de Jerusalem, Hadj Amin Husseini en va ser un dels primers.
Resumint, totes les collonades que ens han explicat la patuleia pretesament intel•lectual i progressista no s'aguanten per enlloc en el moment en què sotmets els seus arguments a un mínim anàlisi, encara que sigui un de tan senzill com aquest.
dijous, 7 de juliol del 2005
LA LLUITA
dimarts, 5 de juliol del 2005
AFRICA
En el cas d’Àfrica, l'únic que saben fer ara per ara és llaurar el camp i criar bestiar. Deixem-los fer, doncs, això, que nosaltres ja en farem d'altres. Altre cop haig de lloar Blair. La seva idea per a la reforma europea inclou la supressió de la sinistre PAC (política agrària comuna) i gastar aquests diners en R+D. Això té dos objectius bàsics: que els països africans poguessin portar els seus productes a Europa sortint així de la misèria i que Europa competís per fabricar productes tecnològicament capdavanters. Llàstima que no li faran cas, especialment els més demagogs, entre els quals França i Espanya.
diumenge, 3 de juliol del 2005
IRAQ
Abans de la guerra hi havien a l'Iraq 833.000 telèfons, ara n'hi han 3.300.000. També abans de la guerra hi havien només 1.000 usuaris d'internet, ara n'hi han 160.000. Abans de la guerra no hi havien televisions, ràdios, ni diaris i revistes privats. Ara n'hi han 23, 80 i 170 respectivament.
La producció de petroli (tota en mans del govern sobirà Iraquià, contradient els imbècils que deien que aquesta guerra es feia per petroli) ha passat dels 300.000 barrils diaris a 2,1 milions. Hi han moltes més dades, totes elles positives, però acabaré dient que el govern Iraquià té una aprovació del 75% de la població, cosa inèdita al nostre vell continent.
dimarts, 28 de juny del 2005
LA NOIA DEL METRO
dilluns, 27 de juny del 2005
INSTANTÀNIA DE LONDRES
Pel poc que he vist, Londres m'ha semblat molt cosmopolita i tenen el tema de la immigració molt millor resolt que aquí. Al barri que em vaig allotjar, Bayswater, n'és una mostra ben clara. Queensway, un carrer que arrenca al Kensington Gardens i acaba a Westbourne Grove és una artèria vital del barri, és ple de botigues i restaurants de totes les especialitats del món. Vietnamites, egipcis, beduïns, xinesos, indis, marroquins, italians i també hamburgueseries. Les botigues són principalment orientades a turistes i hi venen les típiques ruqueries destinades a ells.
Al mateix Queensway, una noia està repartint papers. M'encurioseix la manera com ho fa: Quan algú passa pel seu costat, aixeca el braç, però no ho fa doblegant el colze, sinó totalment recte i l'aixeca 90 graus, quan ho fa sembla un autòmat. Tant si la gent li agafa com si no, fa la mateixa cara com de resignació. Els papers que reparteix són de un restaurant indi, el "Pride of India" que és a un carrer de distància en paral·lel. Quan veig tot això, és mitja tarda i vaig cap al hotel després d'un dia esgotador, allí em dutxo i m'estiro al llit, no era el meu propòsit però m'adormo durant gairebé tres hores, quan surto al carrer per cercar un lloc per sopar, la noia repartidora encara hi és i tot passant pel seu costat, m'allarga la mà per donar-me un dels papers. Tot i tenint molt clar que no aniré a sopar a un indi, li agafo un paper, només perquè em fa pena i vull treure-li un paper de sobre per veure si els acaba aviat i pot tornar a casa seva...
dimecres, 22 de juny del 2005
EL REI VA NU. LI HO DIEM?
Escric tot això perquè no deixa mai de sorprendre’m la gent que titlla d’ignorants certs polítics forans al mateix temps que en fan dura befa i escarni, mentre s’obliden dels ases que tenim a casa. En efecte, ¿algú s’ha molestat a esbrinar el trist paper que va fet el president del govern espanyol a la darrera cimera europea? Aquest home és un ignorant integral en matèria econòmica i política internacional. Quan va assolir la presidència del govern, va escopir a la cara d’un país amic i es va convertir en improvisat escolanet de Chirac i Schroeder. Potser perquè coneixen la dita “Roma no paga els traïdors”, aquests dos elements l’han deixat a la deriva i més sol que un mussol a l’hora de negociar fons monetaris dins d’Europa. Mentre altres polítics van intervenir (amb més o menys fortuna) ell es va estar mirant les mosques com passaven, demostrant que és un autèntic demagog i un populista.
dijous, 16 de juny del 2005
EUROPA JA FA PENA
Que lluny estem de l’Europa somiada! I tot això, per les miserables ànsies de poder que han portat els polítics a construir una Europa dels Estats en comptes d’una Europa dels pobles.
dimarts, 14 de juny del 2005
ONANISME POLÍTIC
Els polítics nostrats estan molt contents i ens ho han venut com un gran avenç, però de fet, es tracta d’un fracàs sense cap mena de pal·liatiu. Un altre presa de pèl de la politiqueria de vol gallinaci.
Un acord de curta volada fet per polítics de curta volada per a un país de curta volada.
dissabte, 4 de juny del 2005
AMATENTS PER A LA LLIBERTAT
El jutge Louis Brandeis en el cas Olmstead vs. U.S.A l’any 1928
dilluns, 30 de maig del 2005
OH, EUROPA!!
dijous, 26 de maig del 2005
LA DICTADURA ECOLOGISTA
dissabte, 21 de maig del 2005
LA CLONACIÓ
dijous, 12 de maig del 2005
LA CONSTITUCIÓ ESPANYOLA
diumenge, 8 de maig del 2005
N'ARIADNA I LA VELLETA
Poc després contractà un paleta per fer unes reparacions que considerà imprescindibles, mentre que ella mateixa pensava pintar les parets i les portes. Un dia que, després de treballar, arribà al pis per posar-se a pintar, el paleta li féu a mans un paquet molt envellit i relligat amb un cordill d’espart.
‘L’he trobat dins de la paret, darrera d’un sòcol.’ li digué el paleta.
Era un gruix de cartes, molt velles a jutjar pel seu aspecte. Òbviament, n’Ariadna aquella tarda ja no pintà. En total hi havien 15 cartes, totes adreçades a Na Maria G. que era la velleta a qui comprà el pis. Cap de les cartes portava segell ni direcció on dipositar-les, ni remitent, i totes eren cartes d’amor escrites en castellà en un llenguatge passional i carrincló d’època. N’Ariadna pensà que la vella devia amagar les cartes molts anys endarrera oblidant-se de la seva existència. També pensà que li faria gràcia el recuperar-les, així que decidí portar-les-hi el dia següent.
L’anciana li obrí la porta i s’alegrà molt de veure-la. La féu passar i s’assegueren al sofà. Amb elles hi havia el marit de na Maria, era assegut en una cadira de rodes, però no semblà assabentar-se molt de les coses. Parlaren del pis, de com se l’estimava la velleta, i del perquè l’havien venut, coses que n’Ariadna ja havia sentit, però escoltava per respecte. Una bona estona després, quan la velleta callà, n’Ariadna li revelà la raó per la qual havia vingut i, remenant les pregoneses de la seva bossa, n’extragué el paquet de cartes i l’estengué cap a na Maria, La iaia no feu el menor gest d’allargar la mà ni la seva cara deixà entreveure cap rastre de sentiment.
‘Em sembla, filleta meva, que t’equivoques de mig a mig.’ li digué finalment amb un somrís.
‘Però...’ començà n’Ariadna, i aquí decidí de no dir res més. Que les cartes eren de la vella no admetia discussió, però si feia veure que no ho eren devia ser per alguna bona raó. Així doncs, tornà a desar-se les cartes dins la bossa i s’acomiadaren.
Al dia següent, mentre n’Ariadna intentava recuperar el temps que havia perdut els dos dies anteriors, el timbre sonà i anà a obrir la porta. De bell antuvi es sorprengué de veure-hi la velleta, però de seguida reaccionà.
‘Ve per les cartes, oi?’ preguntà.
La vella assentí i n’Ariadna la féu passar. Encara no tenia mobles, però desembarassà unes caixes i s’hi assegueren. N’Ariadna tornà a allargar-li el paquetet de les cartes a la iaia i aquesta vegada l’agafà, tot i que no les va deslligar en cap moment; es va limitar a donar-li voltes entre els seus dits ossuts i ressecs mentre se’l mirava. Hi van haver uns moments de silenci que la noia no va voler trencar, sabia que la iaia estava recordant i li respectà aquells instants. Finalment, aixecà el cap i començà a parlar:
‘Aquestes cartes portaven més de 60 anys darrera el sòcol, jo mateixa les hi vaig posar i mai m’he vist amb cor de destruir-les. Fou poc després de casar-me amb el meu marit, i les hi vaig deixar perquè pensava que ningú no les trobaria, que es quedarien allà per sempre i que finalment, quan algú enderroqués la casa, desapareixerien per sempre més.’
‘Crec que aquests són uns record dolorosos per a vostè, em sap greu haver-li produït’, s’excusà n’Ariadna.
‘No et preocupis, filleta, tu no ho podies saber i em vas tornar les cartes de bona fe. T’agradaria saber-ne la història?’
‘Naturalment,’ l’animà la noia.
‘El 1937, jo estava promesa al meu marit, però el cridaren per anar a files. Poques setmanes després que ell hagués marxat vaig fer coneixença amb un veí. De fet, feia temps que ens coneixíem, però res més fora de les salutacions de cortesia entre veïns. Però un dia, mentre jo estava al terrat estenent roba, vam parlar durant molta estona. Ell era...com t’ho diria? Diferent. El meu marit era i ha estat un bon home i molt treballador, però sempre seriós, no ha estat mai romàntic ni gens detallista. En canvi, ell era divertit, de qualsevol cosa li trobava poesia. En fi, em vaig enamorar de debò. Vam parlar moltes altres vegades, sempre emparats en la seguretat del terrat. Però tot i que estava enamorada, no perdia de vista que estava promesa. Que faria? Bandejar el meu promès o tallar la relació amb qui estava realment enamorada? Avui dia, la resposta pot semblar fàcil, però en aquells temps no ho era pas. Per sort o per desgràcia, el destí va decidir per mi. Ell també fou cridat a files. Em va prometre que m’escriuria i així ho féu. De tant en tant en rebia una d’ell, però ho feia de manera camuflada: enviava una carta a una seva germana, i dins la carta hi havia la que m’havia d’arribar a mi. Ella, que n’estava al corrent, me la donava.’
‘Vet aquí perquè anaven sense segell’, pensà n’Ariadna.
‘De cop, succeïren dues coses, el meu promès tornà mal ferit i la germana deixà de rebre cartes. Em vaig preocupar molt per això darrer, però tothom es pensà que la meva autèntica preocupació fou pel promès...Ell s’anà restablint, i jo, sense saber res de l’altre. Es va acabar la guerra i, el meu promès, gràcies a les influències de certa gent, no fou represaliat i el nostre casament fixat. Tan la germana com jo mateixa, ens pensàvem que ell havia mort al front, però cap notícia ens arribava, tot i les gestions que feien els seus pares. Jo estava trista i angoixada, m’anava a casar amb una persona que no m’estimava i mentrestant, no sabia res del meu autèntic enamorat. Finalment, i quan mancava una setmana per les noces, ens arribà la tràgica notícia. Ell estava detingut i, no sabíem perquè, amb una sentència a mort al damunt. L’havien d’executar precisament el mateix dia que em casava. Els seus pares i la germana anaren a visitar-lo i al mateix temps a demanar clemència. De res els serví. A mi m’hagués agradat anar-hi, però òbviament no vaig poder. El varen afusellar el dia que em casava i el que havia de ser el dia més feliç de la meva vida, es convertí en el més infernal. No et puc pas explicar com em sentia i si no hagués estat pecat, m’hauria llevat la vida. Jo plorava a cor què vol, però tothom pensava que ho feia de felicitat. Que cecs estaven! Com si no es veiés la diferència! Fou aleshores que vaig decidir amagar les cartes. I vaig utilitzar un amagatall que em va ensenyar el meu germà i que morí de tuberculosi quan tenia 10 anyets...Per sempre més han estat allà’
N’Ariadna observà a la velleta amb els ulls humitejats. Ella però, estava molt sencera, segurament perquè ja no li quedaven llàgrimes o tal vegada havia tingut molts anys per guarir-se. La iaia s’aixecà i digué:
‘No les vull aquestes cartes, però encara ara no les puc llençar’
‘Si vol, les podem tornar a posar dins el forat del sòcol i quan posi el nou, quedaran allà tapiades per sempre més.’
La vella hi estigué d’acord.
Dos dies més tard, n’Ariadna tornà posar el paquet dins el forat, i poc desprès, el paleta el tancà i hi posà una nova peça de sòcol, i mentre el veia feinejant, pensà que les cartes lapidades eren com una metàfora. Hi enterrava la barbàrie guerrera de l’època i, a més, la hipocresia de no poder viure amb qui més li agradés pel temor del què diran.
dijous, 5 de maig del 2005
ELS BRITANICS
Ara fa 60 anys que Hitler va ser derrotat i, juntament amb ell, el nazisme es va diluir. Uns anys abans, mentre el món esperava que els Estats Units entressin a la guerra i gràcies al seu enorme potencial escombressin el totalitarisme feixista, només el Regne Unit aguantava en aquelles hores fosques i amargues de la història humana. Els britànics haguessin pogut signar un armistici amb Hitler, doncs ell mateix els hi va oferir manta vegades, però ells sabien que signant un tractat amb Hitler tard o d’hora la seva contribució política a la humanitat s’esfondraria, tot allò pel qual tanta gent havia lluitat esdevindria fum i l’uniformisme estatista s’imposaria. Van preferir vendre’s l’imperi, continuar essent lliures i mantenir l’hegemonia de les seves idees dins el món.
Tot això ve a tomb perquè en aquestes eleccions al parlament britànic, els periodistes nostrats, ignorant del tot la història passada i recent dels britànics, s’entesten a dir-nos que Blair guanyarà les eleccions “malgrat” la guerra del Iraq, centrant la “informació” que ens donen en un tema que pel què es veu, no inquieta massa als britànics. Una vegada més, confonen la realitat amb els seus desitjos. Aquests periodistes ignoren que a la Gran Bretanya, la premsa seriosa no fa demagògia, com ara aquí. Ensems, els britànics tenen una mica més de criteri que nosaltres, i no es deixen arrossegar pels comentaris fora de lloc que algun periodista estigui temptat de fer. Tan difícil és d’entendre que hi van anar per, senzillament, enderrocar Saddam Hussein i de passada alliberar un poble?
dimarts, 26 d’abril del 2005
EL COSTUM
QUE VÉNEN ELS XINESOS!!!
La realitat és molt diferent. Traduït al llenguatge normal, es tracta de agafar diners del contribuent i donar-los a una empresa que és a la UVI, una empresa que és a punt de fer fallida, una empresa, en definitiva, que no lluita ni lluitarà per resultar competitiva i adaptar-se als nous temps.
¿Algú s’imagina que els obrers que manipulaven els telers manualment, abans de la revolució industrial, haguessin imposat les seves tesis? Ells es pensaven que els esperaven l’atur i la ruïna, però no fou així. La revolució industrial feu que les empreses que no ho van entendre haguessin de tancar, però se’n van obrir de noves a més de crear-se nous llocs de treball en indústries de noves tècniques.
El món empresarial s’assembla a un arbre: algunes s’han d’esporgar per tal que d’altres creixin més ubèrrimes. Tots els diners que els contribuents deixin de pagar a les empreses amenaçades de ruïna, s’ho gastaran d’una altre manera, estimulant així el lliure mercat, base de la nostra economia
dissabte, 9 d’abril del 2005
HOANG-TI
La fresca de la nit l'alleujà de la calor que havia sofert al taller de terrissa, i s'omplí de la bonhomia vespertina. La lluna, que era plena, donava un vernís blavós a tot el que tocava i ni les llanternes enceses davant d'algunes cases en podia distreure el color. Després de caminar uns centenars de metres pel carrer de la Pell Adobada, arribà al pont de les meravelles i el creuà, seguí caminant paral·lel al rierol de la granota clivellada. Com que era estiu, no hi baixava molta aigua, i en alguns racons hi havien flors de lotus surant tranquil·lament damunt l'aigua. Hoang-ti s'ajupí i n'agafà un. De la tavella n'extragué les llavors ordenades en fila, les agafà una a una, les hi extragué la pell verda i se les menjà. Eren de color blanc i molt dolces. Poc després arribà al carrer de les Cent Fonts, on vivia la seva estimada, i amb la impaciència per veure-la accelerà el pas. La fosca l'emparava i no es veia ningú pel carrer. S'acostà a la façana de la casa i s'ajupí sota la finestra on dormia la noia, colpejà suaument el porticó mig ajustat i xiuxiuejà: "Tresor, Estimada meva!" El porticó s'obrí, i en comptes de veure la gentil i fina careta de la seva estimada, aparegué la cara arrugada com una pansa de la seva mare, que el foragità amb un parell de cops d'escombra a la cara.
LA MALA LLET DELS LLETERS
Recentment hem assistit a un espectacle que ens han ofert ramaders que fabriquen llet. En efecte, aquests, que cobren subvencions de la sinistre PAC europea per no haver de sotmetre’s a la llei de mercat i continuar “xuclant la mamella de l’Estat”, no han estat d’acord en la rebaixa de preus que les centrals lleteres els volien aplicar. Entenc que els lleters no volguessin passar pel tub i no els vulguin subministrar llet però, ¿és lícit plantar-se davant les portes de les centrals lleteres i no deixar-los treballar? Si uns tenen la llibertat de rebaixar preus, els altres tenen la llibertat de no vendre’ls-la, i els primers tornen a tenir la llibertat de cercar-la on més els convingui. Tot és qüestió de negocis i llibertat de fer-los amb qui millor li convingui a un.
Tot això no passaria si no existissin les maleïdes subvencions. Aquestes són dolentes per naturalesa per què:
- Treuen diners dels contribuents honrats i van a parar a gent que, renda per renda, probablement té més diners que els tributadors.
- Mantenen el vot dels receptors en captivitat. Està demostrat que un receptor de subvencions acostuma a votar al govern que els dóna tal subvenció.
- Interfereix en el lliure mercat i el desvirtua.
- Mata de fam als països del tercer món que, lluny de poder exportar els seus productes a casa nostra, veuen com els seus articles no són competitius ni al seu propi país.
En canvi, si no cedíssim al xantatge dels immorals receptors de subvencions, el mercat es regularia per si sol. Alguns haurien de plegar, com han fet tantes fàbriques de tants altres sectors que no han fet tan de soroll ni xantatges, i només els més forts i innovadors continuarien endavant. El litre de llet seria més car? Potser sí, però amb la conseqüent rebaixa d’impostos al no haver de regalar diners, els contribuent podria fer front al hipotètic augment.
dimecres, 30 de març del 2005
LLIBERTAT INDIVIDUAL A LES AULES
Jo crec que França és un país que Déu nostre Senyor va posar al món perquè poguéssim riure de gust amb les bestieses que arriba a fer, i aquesta seria una de les més hilarants si no fos que és alhora ridícula i, cosa més greu, atempta contra la sagrada llibertat individual de les persones.
¿Us imagineu als professors a l'entrada de l'aula amb un peu de rei intentant mesurar la grandària de les creus que porten penjades del coll els nens i nenes? ¿I què me'n dieu d'aquesta moda que vam tenir fa un parell d'anys on les nenes d'aquí es posaven un mocador de pastureta al cap? ¿Comptaria com a mocador musulmà? ¿Quin seria el criteri que usaria el professor per discernir si és un mocador de creença o de moda? ¿Es guiaria pel color de la pell?
LLIBERTAT INDIVIDUAL A LA CARRETERA
Entenc perfectament que s'obligui al conductors a portar els seus vehicles a una inspecció tècnica, el seu deteriorament podria causar un accident en el qual s'hi veiessin implicades terceres persones, i aquestes es mereixen que algú les protegeixi dels animals que es disfressen de persones i condueixen un vehicle, però, què me’n dieu quan l'única persona implicada és un mateix? Per què se m'obliga a portar cinturó o casc en el cas que vagi amb moto si només jo puc prendre mal? ¿No és meva la llibertat de prendre decisions que afecten única i exclusivament la meva vida?
dimarts, 15 de març del 2005
SI JO FOS PRIMER MINISTRE
Si alguna més que improbable vegada jo esdevingués Primer Ministre del meu país, prendria les següents mesures només entrar:
1. Limitació de mandats.
Cap càrrec polític no podria exercir més de dues legislatures, siguin consecutives o no.
2. Reforma de la llei electoral.
Les llistes electorals serien obertes, tot al contrari que ara. Només així el poder legislatiu seria independent del executiu. La separació de poders ha de ser una obsessió en una democràcia.
3. Llei de finançament de partits.
Els partits es podrien finançar rebent contribucions tan de particulars com d'empreses fins a una quantitat límit, aquestes quantitats haurien de ser fetes públiques.
La cultura l'ha de fer la societat civil, no el poder constituït. Només d'aquesta manera la cultura deixaria de ser dirigida i manipulada pel poder polític.
5. Retirada de la major part de subvencions.
La majoria de les vegades, una subvenció és una quantitat de diners que surt d'una butxaca pobre per anar a una que no ho és. En tot cas, si se'n haguessin de repartir, hauria de ser per un procés ben clar i amb data límit.
6. Dissolució de les empreses públiques que realitzen obres públiques.
I al mateix temps, prohibició que cap ens públic constituís cap empresa d'obres públiques. Les obres públiques les atorgaria el govern a empreses privades en un concurs públic, tot ben emparat per la llei per evitar corrupcions a l'hora d’atorgar-les.
7. Disminució de sous i privilegis als parlamentaris.
Sense comentaris.
Hi han moltíssimes mesures més que jo prendria, sobretot encaminades a garantir els drets del consumidor i a evitar els abusos de poder tan polític com econòmic. La sensació que té la gent que els polítics formen una casta especial és un símptoma del divorci entre la societat i la política.
diumenge, 13 de març del 2005
ELS TRANSGÈNICS I ELS MICOS
Vagi per endavant que no sé gran cosa dels transgènics, però tampoc sé gran cosa dels pesticides, i la veritat, posats a triar un dels dos, trio el primer, que com a mínim no té porqueries químiques. ¿Que la gent té el dret de triar quin del dos mètodes prefereix? Naturalment. Com també té el dret de que li expliquin amb precisió les avantatges i inconvenients d’ambdós mètodes. Ara com ara, pels mitjans de comunicació, només trobo crítiques despietades cap els transgènics i programes on s'entrevista a enemics acèrrims d'aquests, però cap programa on se n'expliquin les possibles bondats.
Se’ns diu que els pagesos queden en mans de els fabricants de gra, com si de l'altre manera fossin totalment autàrquics. ¿És que algun pagès que es vulgui dedicar seriosament a la seva feina no depèn d'un altre fabricant com per exemple el de tractors? Estem tractant la pagesia com si fos un sector excepcional i no és ni més ni menys com qualsevol altre, que ha de lluitar pel progrés per sobreviure.
dilluns, 21 de febrer del 2005
LA POSTURA AMERICANA I LA FAL·LÀCIA PERIODÍSTICA
Tot això ve a tomb perquè en motiu de la visita que el president Bush fa per Europa, la visió oficial del papanatisme-periodisme-progessista català és que ve per fer-se perdonar la intervenció que va permetre als iraquians anar a votar democràticament i, al mateix temps, somnien que els Estats Units canvien la seva política exterior perquè els europeus som molt macos i intel·ligents i que no poden funcionar si no és gràcies a nosaltres.
Si aquests mateixos periodistes no perdessin el temps manipulant i intentant fent-nos empassar el seu ridícul i sinistre punt de vista, potser el podrien emplear en adonar-se que les coses al Iraq van molt millor ara que no pas quan hi havia el Saddam Hussein (segons les pròpies enquestes dels iraquians).
Potser sí que vénen per llimar diferències, però que tothom tingui per segur que no s'apartaran del seu camí de lluita contra el terrorisme només per què els europeus siguem uns cagats. Només ens cal llegir llibres d'història i veure com a les vigílies de la gran monstruositat que va ser la segona guerra mundial, els líders europeus del moment anaren fent el ridícul intentant per tots el mitjans evitar un enfrontament amb Hitler, que el capdavall s'acabà produint però amb una intensitat més forta, motiu pel qual li van entregar Txecoslovàquia en safata i de la manera més vergonyant possible.
La pròpia opinió del militar alemany de l'època era que si en el moment que Hitler feu ocupar la zona desmilitaritzada del Rin els aliats haguessin intervingut, l'exèrcit alemany no hagués estat en disposició de repel·lir-ho. Potser la idea de una guerra preventiva no està tan malament, oi? Especialment quan el terrorisme d'Al Quaida ha declarat la guerra a la democràcia.